„Odstávka bude v naší společnosti první dva týdny v srpnu. Využijeme je na údržbu, která není za provozu možná,“ uvedl Adam Prokš z Daikinu Czech.

Podobně jsou na tom i ve Wikow Gearu, kde se vyrábějí převodovky pro důlní a těžební průmysl. „Provoz se zastaví o posledním červencovém a prvním srpnovém týdnu. Provedou se generální údržby strojů, budou se připravovat také základy pro nový stroj,“ sděluje generální ředitel společnosti Tomáš Zrostlík.

Stroje se na čas zastaví také ve Škodě Transportation. „V červenci bude čtrnáctidenní celozávodní dovolená. Jiná omezení provozu během léta nebudou,“ upřesňuje tisková mluvčí firmy Lubomíra Černá.

Výrobce turbin Škoda Power oproti tomu žádnou odstávku neplánuje. „Výroba pojede normálně. Samozřejmě se počítá s tím, že si budou naši zaměstnanci brát ve větší míře dovolenou. Žádné brigádníky ale přijímat nebudeme, jsme připraveni úbytek pokrýt z našich zdrojů,“ konstatuje vedoucí výroby Jiří Marian.

V pivovaru se bez pomoci brigádníků neobejdou

Dočasnou pracovní sílu budou muset naopak využít v pivovaru Plzeňský Prazdroj. Letní měsíce jsou tady totiž pro výrobu klíčové. „Aby si ostatní mohli vychutnat svou orosenou hladinku na pivní zahrádce, musíme se my v pivovaru ohánět. Samozřejmě respektujeme, že naši zaměstnanci si také chtějí vzít dovolenou. Na stáčírně nebo ve skladech proto zajišťujeme na výpomoc brigádníky,“ dodává tiskový mluvčí Jiří Mareček.

„Máme volno čtrnáct dní, tak to to s rodinou využijeme na dovolenou u moře. Jsem rád, že takovou možnost máme. Je to tak v naší firmě každý rok,“ říká zaměstnanec jedné firem na plzeňských Borských polích.

Přestože odstávky často zaměstnanci využívají na zahraniční rekreace, cestovní kanceláře žádný velký nárůst klientů nepozorují. „Nijak zvlášť se to nepromítne,“ potvrzuje mluvčí cestovní kanceláře Fisher Daniel Plovajko.

Čtěte také: Někteří zaměstanci dostávají finanční injekci na dovolenou