V pesimismu je utvrzují poslední údaje Českého statistického úřadu z konce října. Čísla statistiků vypovídají, že farmáři dali na trh ve 3. čtvrtletí o 1,5 procenta mléka méně než loni ve stejném období.

Tuzemské masokombináty dodaly zákazníkům na domácí trhy za totéž hodnocené období o 4,6 procenta méně masa, což představuje od začátku července do konce září pouhých 132 184 tun masa.

Úbytek zahrnuje včetně hovězího a vepřového masa i maso drůbeží.

Pesimistickými předpověďmi nešetří jen samotní prvovýrobci, ale i agrární špičky od okresních agrárních komor po prezidium Agrární komory ČR.

Stěžují si rolníci i agrární špičky

„Dovozy zemědělských komodit decimují české rolníky. Vlastní produkci prostě nemohou na domácích trzích prodat. K tomu se přidává stát svojí likvidační resorní politikou. Situace začíná být neudržitelná a přístup státu se nedá nazvat jinak, než genocidou českého zemědělství a potravinářství,“ zhodnotil včera ředitel jihlavské agrární komory Vlastimil Vaněk.

Prezident agrární komory ČR Jan Veleba označil výslekdy hospodaření českého zemědělství za třetí čtvrtletí letoška jako zrychlení pádu českého zemědělství.

“Ze zemědělství se stal rozvrácený sektor. Chovy prasat se už dostaly do volného pádu,“ naznačil Jan Veleba. Připomněl, že nárůst porážek prasnic o 13,7 procenta nasvědčuje, že chovatelé začínají cíleně likvidovat chovy.

Oproti tomu stavy prasat byly k 1. srpnu meziročně nižší o 8,5 procenta a dovoz vepřového masa navýšil ve 3. čtvrtletí o 9,3 procenta. Řezníci porazili ve 3. čtvrtletí bez dvou desítek 60 tisíc kusů skotu, což bylo o 7,4 procenta méně, než loni. Největší úbytek je u krav, což agrární špičky připisují vyšším výkupním cenám mléka.

Přemýšlí o rušení chovů

„Když bude vláda pokračovat v likvidační politice českého zemědělství, nic jiného nám nezbude, než všechny chovy zrušit,“ shrnul předseda představenstva společnosti Dobrosev Dobronín Josef Nepraš. Dvě dobronínské krávy nedávno reprezentovaly tuzemsko na evropské přehlídce holštýnských krav v Itálii. Spíš výjimečně se zemědělské podniky drží díky opatrným investicím. „Hodně zemědělců věřilo vládě a zaúvěrovalo podniky třeba výstavbou moderních stájí. Teď se ukazuje, že to byla velká chyba,“ připomněla předsedkyně zemědělské společnosti Zhoř Jana Lokvencová.

Podle předsedy představenstva jihlavské mlékárny Moravia Lacto Stanislava Coufala jsou zásahy Evropské unie do zemědělství likvidační a už se promítají do produkce všech mlékáren v Česku.

Zemědělci chystají na listopad celostátní varovné setkání v pražské Lucerně.