Analytici IDC odhadovali, že prodej klesne o 4,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí se prodej snížil stejným tempem jako ve druhém, což byl nejmenší pokles od počátku roku 2012, kdy se propadl prodej netbooků kvůli nové konkurenci tabletů.

Nadále se snižují dodávky počítačů na trhy v Číně, Japonsku a v dalších asijských zemích, kde lidé dávají před stolními počítači a laptopy přednost chytrým telefonům a tabletům. Asie je největším světovým počítačových trhem. V USA a Evropě prodej počítačů podporují hlavně firmy, které nahrazovaly počítače používající operační systém Windows XP od Microsoftu.

Navzdory poklesu je počítačový trh nyní v nejlepším stavu od roku 2011. IDC očekává i příznivé předvánoční období a další růst prodeje v USA ve čtvrtém čtvrtletí.

Největším prodejcem počítačů zůstala čínská firma Lenovo, jejíž prodej se zvýšil o 11 procent. Druhá příčka patří americké firmě Hewlett-Packard, jejíž prodej stoupl o čtyři procenta.

Podle údajů konkurenční společnosti Gartner prodej počítačů klesl o necelé jedno procento na 79,4 milionu, napsala agentura AP.