"Jestli bude takové počasí, jaké má na Vánoce být, tedy přímrazek, tak se obáváme, že to nebude dost dobře funkční," řekl o provozování EET Vacek. Podle něj je navíc problém i s počty prodejců. Většinou podle něj jde o studenty nebo důchodce, lidem se však přivydělávat si v mrazu nebo ve špatných povětrnostních podmínkách nechce. "My jsme se letos zavázali k provozu 60 stánků s vánočním prodejem, tři jsme nebyli schopni obsadit," dodal Vacek, který je zároveň ředitelem Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

"Prodejci ryb pracují v prostředí, které má velice specifické podmínky, z nichž nejrizikovější je všudypřítomná voda a mráz ovlivňující provoz elektrických zařízení. I přesto, že pro takováto prostředí existují pokladní systémy, jejich pořizovací cena je neúměrně vysoká sezónnímu prodeji a s největší pravděpodobností by ji bylo nutné promítnout do ceny a do doplňkových služeb, jako je kuchání, porcování a podobně," dodal ředitel společnosti Bizerba Martin Dvořák. Firma se specializuje na vývoj a instalaci tzv. váhopokladen pro maloobchodní provozovny.

To připouští i Vacek. "Buď výrazně poklesne prodej ryb, nebo budeme muset výrazným způsobem zdražit naší produkci, což se zase promítne do nákladů jednotlivých lidí, kteří si nakonec toho kapra koupí," sdělil místopředseda. Podle něj nebude problém jenom u vánočních prodejů, ale i během podzimních prodejů při výlovech rybníků.

Přečtěte si: Vychutnejte si tradiční štědrovečerní večeři netradičně

Veterináři každoročně kontrolují doklady o původu a zdravotním stavu ryb. Kontrolují také, jak prodejci zacházejí s živými rybami, zda nemají přeplněné kádě, nebo i to, jestli je v kádích stálý přívod okysličující vody. Dozorovány jsou také postupy při omračování a usmrcování ryb.

"Neméně důležitá z pohledu veterinárního dozoru je úroveň hygieny prodeje a hygienické manipulace s rybami," dodal Pejchal. Loni v celé ČR provedli okolo 700 kontrol, z toho v pěti procentech případů našli veterinární inspektoři alespoň jednu závadu. Nejčastěji šlo o nedostatky v dodržování čistoty a pořádku v místě prodeje, nesplnění povinnosti nahlásit předem zahájení prodeje krajské veterinární správě či chybějící doklady o původu zboží.

Kontrolu u vánočních prodejů provádí i Česká obchodní inspekce. Nejčastější zjištěnou chybou je neseznámení zákazníka s cenou služby. "Je jasná cena za kilogram a zákazník je seznámený s cenou zboží, ale po vykuchání a zabití si prodejce řekne o dalších 30 korun," přiblížil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Česká spotřeba ryb činila loni podle Českého statistického úřadu 5,5 kilogramu na obyvatele, když meziročně vzrostla o dvě procenta. Podle obchodního řetězce Ahold se 90 procent kaprů prodá právě před Vánocemi. Loni se jich podle údajů producentů ryb v Česku vychovalo 17.860 tun.

Čtěte také: Netradiční způsoby balení dárků - Udělej si sám