VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Programátoři budou o víkendu bojovat proti plýtvání s jídlem

Praze dnes začíná soutěž Food Waste Hackathon. Akce má propojit odborníky na informační technologie s lidmi, kteří se zabývají problémem nehospodárného nakládání s jídlem. Celý víkend budou vytvářet mobilní a webové aplikace, které by pomohly omezit plýtvání potravinami v Česku

21.4.2017
SDÍLEJ:

Podle centra Glopolis, které soutěž organizuje, se v Evropské unii každý rok zbytečně vyhodí 88 milionů tun potravin v hodnotě kolem 143 miliard eur, tedy jídlo za více než 3,8 bilionu korun. Ve skutečnosti jsou ztráty ještě vyšší, protože propočet nezahrnuje náklady na takzvané externality, jako je zbytečné využívání přírodních zdrojů a pracovní síly potřebné k výrobě potravin.

Konkrétní problémy vyžadující řešení představí účastníkům hackathonu zástupci organizace Potravinová banka Praha a maloobchodní společnosti Tesco. Výraz hackathon pochází ze slov hack a marathon. Jde tedy o soutěž, při níž programátoři v omezeném čase pracují na vyřešení zadaného softwarového projektu. Návrhy, jak zlepšit podporu potravinových bank nebo omezit plýtvání s potravinami u prodejců, posoudí odborná porota. Autoři nejlepších nápadů si odnesou věcné ceny.

Na plýtvání potravinami se minulý rok zaměřilo také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z jeho průzkumu vyplývá, že plýtvání potravinami vnímá jako naléhavý problém jen třetina Čechů. 70 % Čechů přiznalo, že potraviny vyhazuje. Nejvýraznějším důvodem, proč omezit plýtvání potravinami, je podle názoru dotázaných možnost ušetřit tak vlastní peníze. 94 procent dotázaných považuje tento důvod za důležitý.

Nejčastějšími důvody, které podle průzkumu CVVM vedou v domácnostech k nespotřebování potravin, jsou ty, že se potraviny zkazí. Dále se nejčastěji vyhazují různé odkrojky, potraviny s prošlým datem spotřeby a k vyhazování potravin vede i to, že uvaříme příliš mnoho jídla, které nám pak zbude.

Nejen domácnosti však produkují množství potravinového opadu. Podle odhadů Evropské komise se v České republice vyhodí 830 tisíc tun potravin, tedy 6,4 procenta z celkové produkce. Průměr v EU je 11,6 procent. Na domácnosti z toho vychází 254 124 tun, to znamená zhruba 25 kilogramů vyhozených potravin jednoho obyvatele Česka.

Pokud se však ještě jednou podíváme na čísla plýtvání, tedy celkově 830 tisíc tun, z nichž zhruba 254 tun vychází na domácnosti, vidíme, že domácnosti vyplýtvají "jen" o něco více než čtvrtinu z celku vyhozených potravin. Je tedy smutným faktem, že i pokud se české domácnosti budou stále více snažit omezit plýtvání potravinami, ať už z osobních finančních důvodů či třeba proto, že je to neekologické, ke značnému plýtvání bude docházet stále.

Cílem Evropské komise je snížit do roku 2020 potravinový odpad o 50 %. Je však jasně vidět, že k tomu, aby byl tento cíl naplněn, je třeba, aby spolupracovaly nejen domácnosti, ale i další instituce, které se na plýtvání podílejí ještě větším dílem než domácnosti. A to výrobci i distributoři potravin a subjekty působící v sektoru pohostinství.

Existuje sice například preventivní opatření v podobě potravinových bank, ale například spolupráce potravinových bank se supermarkety či hypermarkety značně vázne nejspíše kvůli povinnosti danit darované potraviny. Mezi českou veřejností zase existuje jen mlhavá představa o tom, co vlastně potravinové banky dělají, a velká část občanů vůbec neví, že potravinové banky jsou.

Eropská komise odhaduje, že jen v EU se každoročně vyplýtvá 90 milionů tun potravin, což je asi 173 kg na osobu. Velká část těchto potravin je ještě vhodná k lidské spotřebě. Podle Evropské komise rostoucí počet analýz zpochybňuje dlouhodobou udržitelnost nynějších trendů v produkci a spotřebě potravin. Potravinový systém má i velký vliv na životní prostředí, zejména na využíváním vody i půdy a užívání chemických hnojiv či pesticidů. Cílem Evropské komise je snížení potravinového odpadu do roku 2020 o 50 procent.

Autor: Lenka Králová

21.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rada České televize volila ve druhém kole 26. dubna nového ředitele České televize. Na snímku Petr Dvořák.
4 9

Překvapení se nekoná, Rada zvolila šéfem ČT opět Petra Dvořáka

Biskup František Radkovský.
VÍME PRVNÍ
19

Prazdroji loni rostly prodeje, pomohl zájem o prémiová piva

Kdo nemá platnou jízdenku, ať si vystoupí. Cože?!

Od dubna se na problémových linkách městské hromadné dopravy vyskytují takzvaní asistenti přepravy. Mají za úkol dbát na bezpečnost, nepustit do vozidla osoby bez platné jízdenky, se zápachem a pod vlivem alkoholu, nebo je na příští zastávce „vysadit".

Zimola věří, že své jméno očistí

Končící jihočeský hejtman Jiří Zimola dnes prezidentovi Miloši Zemanovi na Pražském hradě řekl, že ve čtvrtek odstoupí z čela hejtmanství pouze kvůli brutálnímu politickému tlaku na úrovni kraje. „Mám signály i o tom, že mohl být i koordinován z řad ČSSD," zopakoval. Zdůraznil, že v souvislosti s kauzami kolem jihočeského zdravotnictví, které vedly ke konci koalice na jihu Čech, není vyšetřován policií. Věří tomu, že svoje jméno očistí.

Mexiko odmítá Trumpovu zeď. Je to nepřátelský akt, tvrdí

Mexický ministr zahraničí Luis Videgaray nazval plány na stavbu zdi oddělující Mexiko a Spojené státy nepřátelským činem a absolutním plýtváním penězi.

AKTUALIZUJEME

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

/VIDEO/ Velké zatýkání po Francii a Belgii. V souvislosti s útokem na redakci časopisu Charie Hebdo z ledna 2015 bylo do dneška zadrženo deset podezřelých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies