Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Programátoři budou o víkendu bojovat proti plýtvání s jídlem

Praze dnes začíná soutěž Food Waste Hackathon. Akce má propojit odborníky na informační technologie s lidmi, kteří se zabývají problémem nehospodárného nakládání s jídlem. Celý víkend budou vytvářet mobilní a webové aplikace, které by pomohly omezit plýtvání potravinami v Česku

21.4.2017
SDÍLEJ:

Podle centra Glopolis, které soutěž organizuje, se v Evropské unii každý rok zbytečně vyhodí 88 milionů tun potravin v hodnotě kolem 143 miliard eur, tedy jídlo za více než 3,8 bilionu korun. Ve skutečnosti jsou ztráty ještě vyšší, protože propočet nezahrnuje náklady na takzvané externality, jako je zbytečné využívání přírodních zdrojů a pracovní síly potřebné k výrobě potravin.

Konkrétní problémy vyžadující řešení představí účastníkům hackathonu zástupci organizace Potravinová banka Praha a maloobchodní společnosti Tesco. Výraz hackathon pochází ze slov hack a marathon. Jde tedy o soutěž, při níž programátoři v omezeném čase pracují na vyřešení zadaného softwarového projektu. Návrhy, jak zlepšit podporu potravinových bank nebo omezit plýtvání s potravinami u prodejců, posoudí odborná porota. Autoři nejlepších nápadů si odnesou věcné ceny.

Na plýtvání potravinami se minulý rok zaměřilo také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z jeho průzkumu vyplývá, že plýtvání potravinami vnímá jako naléhavý problém jen třetina Čechů. 70 % Čechů přiznalo, že potraviny vyhazuje. Nejvýraznějším důvodem, proč omezit plýtvání potravinami, je podle názoru dotázaných možnost ušetřit tak vlastní peníze. 94 procent dotázaných považuje tento důvod za důležitý.

Nejčastějšími důvody, které podle průzkumu CVVM vedou v domácnostech k nespotřebování potravin, jsou ty, že se potraviny zkazí. Dále se nejčastěji vyhazují různé odkrojky, potraviny s prošlým datem spotřeby a k vyhazování potravin vede i to, že uvaříme příliš mnoho jídla, které nám pak zbude.

Nejen domácnosti však produkují množství potravinového opadu. Podle odhadů Evropské komise se v České republice vyhodí 830 tisíc tun potravin, tedy 6,4 procenta z celkové produkce. Průměr v EU je 11,6 procent. Na domácnosti z toho vychází 254 124 tun, to znamená zhruba 25 kilogramů vyhozených potravin jednoho obyvatele Česka.

Pokud se však ještě jednou podíváme na čísla plýtvání, tedy celkově 830 tisíc tun, z nichž zhruba 254 tun vychází na domácnosti, vidíme, že domácnosti vyplýtvají "jen" o něco více než čtvrtinu z celku vyhozených potravin. Je tedy smutným faktem, že i pokud se české domácnosti budou stále více snažit omezit plýtvání potravinami, ať už z osobních finančních důvodů či třeba proto, že je to neekologické, ke značnému plýtvání bude docházet stále.

Cílem Evropské komise je snížit do roku 2020 potravinový odpad o 50 %. Je však jasně vidět, že k tomu, aby byl tento cíl naplněn, je třeba, aby spolupracovaly nejen domácnosti, ale i další instituce, které se na plýtvání podílejí ještě větším dílem než domácnosti. A to výrobci i distributoři potravin a subjekty působící v sektoru pohostinství.

Existuje sice například preventivní opatření v podobě potravinových bank, ale například spolupráce potravinových bank se supermarkety či hypermarkety značně vázne nejspíše kvůli povinnosti danit darované potraviny. Mezi českou veřejností zase existuje jen mlhavá představa o tom, co vlastně potravinové banky dělají, a velká část občanů vůbec neví, že potravinové banky jsou.

Eropská komise odhaduje, že jen v EU se každoročně vyplýtvá 90 milionů tun potravin, což je asi 173 kg na osobu. Velká část těchto potravin je ještě vhodná k lidské spotřebě. Podle Evropské komise rostoucí počet analýz zpochybňuje dlouhodobou udržitelnost nynějších trendů v produkci a spotřebě potravin. Potravinový systém má i velký vliv na životní prostředí, zejména na využíváním vody i půdy a užívání chemických hnojiv či pesticidů. Cílem Evropské komise je snížení potravinového odpadu do roku 2020 o 50 procent.

Autor: Lenka Králová

21.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lidl
21

Lidl otevřel e-shop. Zboží jde objednat ještě dřív, než bude na prodejně

Ilustrační foto.
23

Příliš levné dálnice. Ať to není na úkor kvality, varují odborníci

Výbuch v kasárnách: munice neměla v administrativní budově co dělat

Armáda ve čtvrtek potvrdila, že v ubytovně Jugo ve vyškovské vojenské posádce byla munice nelegálně. Při explozi tam v úterý zemřel jeden voják.

Modelce, která chtěla dobýt svět, hrozí mnohaletý žalář

Chtěla dobýt modelingový svět, nyní jí však hrozí, že svou krásou bude dlouhé roky ohromovat pouze osazenstvo věznice.

Dědička ĽOrealu a nejbohatší žena světa zemřela ve věku 94 let

Ve věku 94 let zemřela francouzská podnikatelka a dědička globální kosmetické značky ĽOreal Liliane Bettencourtová. Oznámila to její dcera. Rodina Bettencourtů, kteří ĽOreal založili, drží v této společnosti dodnes 33 procent.

Záchranáři v Mexiku stále bojují o životy zavalených

Mexičtí záchranáři se stále snaží vyprostit zpod zřícených budov přežívající lidi, včetně dětí z Rébsamenovy školy a dále pěti tchajwanských továrních dělníků, u nichž je naděje, že stále zůstávají naživu. Při úterním ničivém zemětřesení zahynulo nejméně 233 lidí, 1900 lidí bylo zraněno.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení