První ročník projektu má za sebou Praha 10. Nejvíc lidí hlasovalo pro úpravy okolí stanice metra Strašnická a parku Solidarita. Původně bylo přihlášeno 50 projektů, do hlasování jich postoupilo 33. Radnice musela vyřadit ty, které se týkaly pozemků jiných majitelů. Od dalších jejich autoři ustoupili nebo je spojili s jinými.

Do projektu se podruhé zapojili obyvatelé Zbraslavi 

Podobně bude třeba zhodnotit proveditelnost projektů pro příští rok, lidé jich přihlásili více než 60. Nejčastěji žádají úpravy zeleně nebo nové lavičky. Mezi projekty je také venkovní fitness v Heroldových sadech, Malešickém parku či parku Solidarita, trampolíny v parku Františka Suchého nebo piknikové místo, sprchy a skříňky na uložení věcí v Malešickém parku. Lidé navrhli také opravu fasády Strašnického divadla nebo další úpravy okolí metra Strašnická. Hlasovat se bude v březnu.

Podruhé se do projektu zapojují také obyvatelé Zbraslavi. Loni hlasovali úpravu klubu pro seniory a nového přístřešku autobusové zastávky. Městská část na projekty letos rozdělila 600 tisíc korun, v příštím roce to bude milion korun.

Praha 3 rozdělí tři miliony korun 

Lidé navrhují například obnovu historické zvoničky, komunitní kompostér, workout hřiště, stoly na pingpong, meteostranici nebo likvidaci černé skládky. Chtějí také umožnit koupání ve Vltavě nebo zastřešit další zastávku. Vybírat projekty lidé budou v únoru.

Praha 3 v prvním ročníku rozdělí tři miliony korun. Lidé hlasovali do října, nejvíc jich podpořilo rekonstukci centra MamaHelp s keramickou dílnou za 294 tisíc korun.

Praha 6 návrhy přijímá do začátku ledna 

Peníze půjdou také na dětských hřišť v ulicích U Horní Stromky a Na Vrcholu, opravy Centra Matrin pro osoby se zdravotním postižením, zastřešení pramene Krejcárek, zahradu školy na Jarově a opravy skautské klubovny. Praha 6 plánuje rozdělit v příštím roce na projekty svých občanů pět milionů korun. Návrhy přijímá do 16. ledna.

Čtěte také: Praha 13 má mít vyrovnaný rozpočet ve výši 724 milionů korun