Babiš v lednu řekl, že prolomení limitů není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží. Nyní na twitteru svůj postoj nekomentoval. "Uhelné elektrárny jsou dobře zajištěné hnědým uhlím," uvedl pouze.

Autor studie, společnost Carbounion Bohemia, obchoduje s energiemi i s černým a hnědým uhlím. Vlastní ji podnikatel Petr Paukner. Na dole Bílina těží Severočeské doly, které patří společnosti ČEZ. Tamní případné prolomení limitů by neohrozilo žádná lidská sídla.

Prolomení limitů v dole ČSA

Studie dále uvádí, že aktuální stav spotřeby hnědého uhlí ani energetická bilance ČR nevyžaduje prolomit limity v dole ČSA, což by znamenalo mimo jiné zbourání části Horního Jiřetína. V dole těží společnost Severní energetická. "Pokud by se ukázalo v období pěti až deseti let, že i u ostatních průmyslových odběratelů existuje reálná poptávka po hnědém uhlí, je možné se k otázce limitů na lokalitě dolu ČSA vrátit," stojí ve studii.

Studii si nechává zpracovávat i ministerstvo průmyslu a obchodu

Nezávislou studii, která má určit, zda se těžba za limity stanovenými v roce 1991 vyplatí, si nyní nechává zpracovávat i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Jeho mluvčí František Kotrba dnes upozornil, že půjde o jiný materiál. "Je třeba uvést, že se nejedná (studie zadaná Babišem) o detailní analýzu dopadů jednotlivých variant posunutí těžebních limitů," řekl dnes s tím, že studie zadaná MPO bude připravena do konce června. Studie pak bude jedním z podkladů, které budou předloženy vládě jako podklad pro její rozhodování v této věci, dodal.

MPO zpracovalo čtyři varianty, jak s limity dále nakládat. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování, nebo uvolnění pouze v dole Bílina, je ve hře varianta posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA. Právě poslední variantu, která by znamenala zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně podporuje ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Vláda by měla o limitech rozhodnout v létě.

Materiál vypracovaný pro Babiše obsahuje také predikci těžby hnědého uhlí v rámci limitů v následujících letech při jednotlivých scénářích. Bez ohledu na vývoj situace okolo těžebních limitů bude v letech 2015 až 2020 těžba klesat. "Tento trend bude pokračovat i mezi roky 2020 a 2030," tvrdí materiál.

Dovoz hnědého uhlí

Studie také upozorňuje na růst dovozu hnědého uhlí ze zahraničí. Zatímco v roce 2010 bylo do ČR dovezeno 190 kilotun (kt) zahraničního uhlí, v roce 2014 to bylo 1470 kt. Podle Carbounion Bohemia to ukazuje, že dovoz hnědého uhlí do Česka ze zahraniční je technicky možný a je rentabilní.