Odnesou to však zaměstnanci. Sto padesáti z nich totiž firma navrhla rozvázání pracovního poměru dohodou s tím, že následující čtyři měsíce budou evidováni jako nezaměstnaní. Ve firmě budou pracovat na dohodu o provedení práce. V říjnu podepíší novou pracovní smlouvu za stejných podmínek, jaké byly v předchozí, a bez zkušební doby. Firma tak chce ušetřit přes tři miliony korun. Na návrh zatím přistoupilo 92 lidí.

„Jedná se jen o dočasné opatření po kritickou dobu. Snažíme se v maximálně možné míře zachovat pracovní místa,“ vysvětluje Pavol Hubočan, výkonný ředitel Z-Group Steel Holding. Své řešení firma pojistila i s místními odbory tím, že obě strany podepsaly dodatek ke kolektivní smlouvě. Přesto má celá věc řadu nedostatků.

Ve hře je více variant

Nezaměstnaní si totiž na dohodu o provedení práce mohou vydělat pouze do výše minimální mzdy. Tedy čtyři tisíce. Pokud bude více zakázek a práce, nedostanou tu mzdu, kterou pobírají stálí zaměstnanci, nebo přijdou o dávky z úřadů práce. A Z-Group Steel Holding nemá zřejmě zatím jasno v tom, jak to řešit. „Jednou z variant je, že peníze dostanou při podpisu nové formou bonusu. Ve hře je více variant,“ řekl Deníku poněkud nejistě mluvčí firmy Miroslav Slaný.

Pokud by se však propuštění zaměstnanci spolehli na příjem od svého bývalého zaměstnavatele a na úřad práce nešli, nemají vyhráno. „V dohodě o provedení práce narozdíl od dohody o pracovní činnosti nemají zaměstnanci pojištěni ani důchodové, ani nemocenské pojištění,“ varuje Vít Samek, vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Nutnost plateb za pojištění se tak přenáší jenom na zaměstnance.

Nejsou sami

Případ firmy Z-Group Steel Holding přitom není ojedinělý. „To se běžně děje. Je to jedna z možností, jak uchránit lidi od toho, aby nebyli závislí pouze na sociálních dávkách,“ potvrzuje Jiří Sezemský, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). V situaci, kdy firmy nemají odbyt je podle něj další cestou lidi úplně propustit, takže budou úplně závislí na sociálních dávkách.

Situace ovšem budí odpor odborů. „Proč ta firma nepožádala například o podporu v rámci programů MPSV Vzdělávejte se nebo Školení je šance? Není to rovný vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci,“ diví se Josef Středula, předseda odborového svazu OS KOVO. Zaměstnanci buď přistoupí na to, že podepíší, nebo ztratí práci úplně. Odbory prý přitom už před časem navrhli řešení na základě německého příkladu. V jeho rámci stát podnikům, které se dostanou kvůli krizi do problémů, hradí část mzdy. Stát prý na to ovšem nepřistoupil.