Zároveň chtěli upozornit veřejnost na předražené mléčné výrobky v obchodních řetězcích.

„Na začátku roku jsme začínali s výkupní cenou kolem deseti korun za litr, v srpnu začal výrazný pokles a teď už se cena blíží sedmi korunám. Náklady na výrobu litru mléka jsou přitom kolem devíti korun,“ vysvětloval ředitel Okresní agrární komory Šumperk Radek Musil, zatímco osobně vyléval mléko hadicí do jímky.

Letos podle jeho slov zemědělci situaci ještě zvládnou, protože mají finanční rezervy z příznivého roku 2007, ale v příštím roce může nastat kolaps.

„Spotřebitelé by měli vědět, že kupují předražené výrobky. Stát by měl do tvorby cen zasáhnout. Jedinou cestou je snížení marže u obchodních řetězců, což by nastartovalo poptávku po výrobcích. Není přece možné, aby mléko, které my prodáváme za sedm korun, stálo na pultě patnáct nebo sedmnáct korun,“ řekl Musil.

Dodal, že cílem zemědělců je prosadit rovnoprávné vztahy mezi obchody a výrobci.

Martin Zbořil začal hospodařit v roce 1994 s pěti kravami a svou farmu zaměřil právě na produkci mléka. Dnes má na farmě 148 krav, z toho více než stovku dojených, a stará se o ně sám s manželkou.

Denně vyprodukuje tři a půl tisíce litrů mléka. Snížení výkupní ceny připravilo Zbořilovy jen v říjnu o 148 tisíc korun. Letos přitom investovali dva miliony korun do rozšíření kravína.

Zbořilovi doplácejí mimo jiné i na to, že mají jen osmdesát hektarů zemědělské půdy. Dotace totiž zemědělci dostávají podle plochy, ne na litr mléka jako v Polsku či Rakousku.

„V listopadu už prodávám mléko za cenu, která je 1,35 koruny pod výrobními náklady. Mělo by nám pomoci i ministerstvo zemědělství. Politici by se přece měli snažit udržet život na vesnici,“ řekl Martin Zbořil a dodal: „Nechtěl bych se dožít toho, že jednou povezu dojnice ze svého chovu na jatka.“

Jednou z cest je totiž omezení výroby, a tedy snížení nákladů.

„Snažíme se o úsporná opatření. Například jsme změnili složení krmných směsí, abychom snížili dojivost, ale některé náklady prostě snížit nelze. V případě evropských dotací na nás také nepříznivě dopadá kolísání koruny – její posilování vůči euru,“ uvedl ředitel loštické zemědělské společnosti Palomo Jan Fajt.

Včerejší protestní akci finančně podpořilo všech 42 zemědělců a podniků družených ve Svazu výrobců mléka Šumperk, který od nich mléko vykupuje.

„Podporují nás ale také zemědělci na Olomoucku a Jesenicku. Pokud naše akce nebude mít žádný dopad, chystáme ještě letos další a důraznější protesty,“ řekl Radek Musil.