Deník E15 dnes napsal, že by Česko mělo v EU čelit novému pokusu o odstavení Dukovan.

E15 očekávaný tlak zdůvodnil tím, že ČEZ v této elektrárně využívá palivo vyrobené z uranu obohacovaného v Rusku, tedy mimo unijní území. To by údajně mělo být v rozporu s evropskou deklarací z Korfu z roku 1994. ČEZ pochybení proti evropským pravidlům popřel.

Představitel agentury Euratom, která kontroluje dodávky paliva do atomových elektráren v EU, sice potvrdil, že agentura dohodu o dodávkách paliva pro Dukovany zkoumá, avšak výsledkem prý nemůže být v žádném případě uzavření elektrárny. Agentura prý může jednat o tom, zda do elektrárny nedodávat palivo i z jiných zdrojů. Pokud však jiný dodavatel nebude, Dukovany mohou dál fungovat jako dosud.

"ČEZ měl smlouvu na dodávky paliva pro elektrárnu Dukovany podepsanou už před vstupem Česka do Evropské unie. Tato smlouva byla spolu s naším vstupem akceptována i ze strany Zásobovací agentury Euratomu ESA," upozornil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Agentura podle listu posuzuje dodatek ke smlouvě mezi ČEZ a ruským dodavatelem Tvel, který se týká dodávek paliva a jeho ceny i po roce 2018 - tedy po datu, do kterého byla sjednána původní smlouva. Fakticky je to stále stejný kontrakt, takže by ČEZ problém mít neměl. Odpůrci Dukovan chtějí ale argumentovat tím, že Finsko si kvůli podobnému případu elektrárny Loviisa před vstupem do EU vyjednalo výjimku z korfské deklarace. Česko tak neučinilo.

Elektrárna Dukovany se v Evropě stává terčem kritiky kvůli údajně nespolehlivým reaktorům sovětského designu VVER-440. Podle řady odborníků ale Dukovany naopak patří k nejbezpečnějším elektrárnám na světě.

Čtěte také:
Testy evropských jaderných elektráren odkryly stovky nedostatků
Vyslanec pro energetickou bezpečnost: Temelín a Dukovany jsou bezpečné