Přijaté sázky rostly dvouciferným tempem na všech klíčových trzích Fortuny

Podílel se na tom především růst on-line sázení, zejména pak přes mobilní telefony. Objem přijatých sázek na pobočkách se zvyšoval jednociferně.

"Náš provozní zisk vyjádřený hodnotou EBITDA byl v meziročním vyjádření ovlivněn zvýšením sázkové daně v České republice, nepříznivým vývojem sázek zejména v únoru a plánovaným růstem provozních nákladů na podporu budoucích růstových příležitostí společnosti," uvedl předseda představenstva Fortuny Per Widerström. Daňové zatížení hrubých výher v ČR vzrostlo z 20 na 23 procent.

Přijaté sázky na sportovní události činily do konce září 741,6 milionu eur (zhruba 20 miliard Kč), což je o 23,4 % více než za třetí čtvrtletí roku 2015. Přijaté sázky z loterie dosáhly hodnoty 14,4 milionu eur (389 milionů Kč) a rostly meziročně o 2,6 %.

Fortuně se daří

"Fortuna potvrdila celoroční výhled, který počítá s meziročním poklesem provozního zisku EBITDA o 10 až 15 %. Hlavním důvodem jsou v porovnání s očekáváním vyšší náklady a rychlejší pokles marže hrubých výher," sdělil analytik společnosti Patria Václav Kmínek. Rychlý růst přijatých sázek byl podle analytika J&T Banky Milana Lávičky podpořen jednak zrušením manipulačního poplatku na Slovensku, kde objem přijatých sázek vzrostl téměř o třetinu. "Dalším faktorem bylo mistrovství Evropy ve fotbale, kterého se zúčastnily všechny tři země, kde Fortuna působí," doplnil Lávička.

Hrubé výhry vzrostly meziročně o 14,4 % na 3,2 miliardy korun

Z toho 113,8 milionu eur (3,07 miliardy Kč) představovaly výhry z kurzového sázení, což je roční nárůst o 15 %. Hrubé výhry z on-line sázek se meziročně zvýšily o čtvrtinu na 75 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). V kamenných pobočkách dokonce mírně poklesly, a to o 0,4 procenta na 38,8 milionu eur (1,05 miliardy Kč). Hrubé výhry z loterie pak činily 6,4 milionu eur (173 milionů korun), což je meziročně o 5,1 % více.

Fortuna Entertainment Group se zaměřuje hlavně na kurzové sázky. Působí v Česku, na Slovensku a v Polsku. Loni zvýšila čistý zisk meziročně o 22,5 procenta zhruba na 527 milionů korun.

Objem přijatých sázek vzrostl o 26,1 % na 22,9 miliardy Kč. Pro investory bylo zklamáním, že společnost letos ani v příštím roce nebude vyplácet dividendu. S akciemi Fortuny se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.