Škoda Auto již ve středu uvedla, že odbyt v prvním pololetí jí vzrostl o téměř pět procent na rekordních 596.400 aut. K rekordnímu výsledku přispěl solidní vývoj na nejdůležitějších trzích, v Číně a v Evropě, a také výrazný růst prodeje modelů Fabia, Superb a Yeti. Další růst podniku má podpořit uvedení na trh sportovně-užitkového vozu Škoda Kodiaq. Zahájení prodeje je plánováno na začátek roku 2017.

"Značce Škoda se investice do modelové palety vyplácí. V prvním pololetí roku 2016 překonala poptávka po našich automobilech dosavadní plány. Dobrá situace v počtu přijatých objednávek plně vytížila naše továrny a zajistila kvalitní výnosy," poznamenal předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier.

Optimalizace nákladů, která stojí za vyšším ziskem společnosti, se týkala hlavně materiálů. Automobilka v prvním pololetí také více investovala, hmotné investice činily 207 milionů eur, loni ve stejném období to bylo 146 milionů eur.

Provozní zisk celého koncernu Volkswagen v prvním pololetí kvůli nákladům v souvislosti se skandálem kolem měření emisí naftových aut spadl o 22 procent na 5,3 miliardy eur.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s měřením emisí. Aféra se rovněž týká asi 1,2 milionu vozů společnosti Škoda Auto.