Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián mezd, tedy prostřední hodnota, činil ve sledovaném období 23.527 korun a proti loňskému třetímu čtvrtletí byl vyšší o 5,1 procenta. U mužů dosáhl 25.720 Kč, u žen byl o 4759 korun nižší. Medián představuje číslo, kdy polovina hodnot mezd je vyšší než tento údaj, a druhá polovina zase nižší.

"Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 11.365 a 43.349 korunami," uvedli statistici.

Z jejich informací vyplývá, že výdělky v podnikatelské i nepodnikatelské sféře rostly zhruba stejně. V podnikatelské stoupla průměrná mzda o 4,5 procenta a po odečtení inflace o čtyři procenta, zatímco v nepodnikatelské oblasti nominální nárůst činil 4,6 procenta a reálný 4,1 procenta.

Růst mezd ovlivnil vývoj na pracovním trhu, kde se počet registrovaných volných míst blížil číslům z roku 2008. Poptávka po pracovnících podle ČSÚ stoupla hlavně ve zpracovatelském průmyslu a ve službách. V ubytování, stravování a pohostinství zaznamenal i nejvyšší, sedmiprocentní nárůst nominální mzdy. V korunovém vyjádření to bylo ale jen tisícovka, neboť tam je v absolutní úrovni průměrná mzda stále nejnižší, uvedli statistici. Naopak jediný pokles průměrných výdělků, o 0,4 procenta, byl podle nich v těžbě a dobývání.

Růst počtu zaměstnanců i průměrné mzdy se projevil po celém území státu, včetně hlavního města, kde průměrné platy dosud spíše zaostávaly. Z hlediska krajů nejméně, o 3,2 procenta, vzrostly mzdy v Moravskoslezském kraji, na který dopadla situace spojená s útlumem těžby uhlí. Naopak nejvíce se zvýšily v Ústeckém kraji (5,4 procenta) a Královéhradeckém kraji (5,3 procenta). Nadprůměrné zvýšení o 4,9 procenta zaznamenaly i mzdy v Karlovarském kraji, v absolutní úrovni jsou přesto nadále nejnižší, uvedl ČSÚ.