Dynamika prosincové průmyslové výroby představuje nejslabší hodnotu za rok 2015, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Růst průmyslu za celý loňský rok byl ve srovnání s rokem 2014 nepatrně slabší, předloni průmyslová výroba vzrostla o pět procent.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč uvedl, že v prosincovém výsledku významnou roli sehrály mimořádné faktory v podobě celozávodních dovolených. Podniky v době Vánoc a novoročních oslav zavřely své brány, což mělo podle něj dopad na výrobu i na vývoj objednávek.

Seidler připomněl, že průmyslová produkce je od září negativně ovlivněna dočasnou odstávkou provozů v jaderné elektrárně Dukovany a opravou chemičky Unipetrol po srpnové havárii. "Slabší prosincové hodnoty průmyslové produkce tak zatím není nutné interpretovat negativně, jelikož pravděpodobně jde o kombinaci jednorázových vlivů, nikoli o změnu v příznivém trendu," dodal.

K růstu průmyslu za loňský rok přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o 11,5 procenta. Polepšila si také výroba pryžových a plastových výrobků, která stoupla o 9,8 procenta, a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků s růstem o 6,7 procenta.

Naopak pokles vykázala například výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 2,2 procenta. Produkce chemických látek a chemických přípravků klesla o 5,7 procenta a těžba a dobývání o 1,7 procenta.

Nové zakázky

K celkovému zlepšení tržeb pomohly loni tržby z přímého vývozu, které se zvýšily v běžných cenách o 5,7 procenta. Naopak domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, o 1,3 procenta klesly. Nové zakázky ve vybraných odvětvích loni vzrostly ze zahraničí i v tuzemsku. Růst u zahraničních zakázek byl ale výraznější a dosáhl osmi procent, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 2,1 procenta.

Rovněž počet zaměstnanců a výše mezd loni rostly. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky se v průmyslu meziročně zvýšil o 3,4 procenta a průměrná hrubá měsíční mzda stoupla o 2,6 procenta na 28.344 korun.

V samotném prosinci přispěla k meziročnímu růstu průmyslové produkce opět nejvíce výroba motorových vozidel, která stoupla o 12,4 procenta. Tržby v prosinci meziročně klesly o 1,4 procenta a hodnota nových zakázek o tři procenta vzrostla.