Po očištění od vlivu pracovních dnů výroba stoupla meziročně o 4,6 procenta. Proti předchozímu měsíci byla naopak o půl procenta nižší. K odvětvím, která v květnu zaznamenaly meziroční pokles, patřily výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba strojů a zařízení a odvětví těžby a dobývání.

„Dvouprocentní růst je nejnižší přírůstek od počátku roku. Růst o 4,6 procenta po sezonním očištění je ale druhý nejvyšší. Výsledek za květen proto není tak špatný, jak by se z neočištěných dat mohlo zdát," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Předstihové ukazatele hovoří podle ní ve prospěch dalšího růstu průmyslové produkce. „Proto nadále předpokládáme, že průmyslová produkce si letos připíše téměř šest procent, zatímco loni rostla o pět procent," dodala.

„Vývoj průmyslové výroby je nyní na hranici možností a další akcelerace není pravděpodobná," komentoval výsledky poradce prezidenta Hospodářské komory Petr Zahradník. Poté, co sektor v polovině roku 2009 dosáhl pomyslného dna, k němuž se po ochromení následné krátké konjunktury vrátil ještě o více než tři roky později, zaznamenal následný raketový výstřel vzhůru a stal se tak tahounem celé ekonomiky, dodal s tím, že je zřejmě málo pravděpodobné, že dále dynamicky poroste exportně orientovaná průmyslová výroba. Na straně druhé je zde stále prostor pro zaplnění příležitostí na tuzemském trhu.

Tržby vzrostly

Tržby z průmyslové činnosti v květnu podle ČSÚ vzrostly o 1,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 3,9 procenta. Domácí tržby, jež zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, naopak klesly o 1,9 procenta.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se meziročně zvýšila o 1,4 procenta. Nové zakázky ze zahraničí byly nižší o 3,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 11,3 procenta.

Zpomalení tempa růstu nových průmyslových zakázek je podle ekonoma skupiny Roklen Lukáše Kovandy určitým varovným signálem. Propad průmyslových zakázek ze zahraniční zřejmě souvisí s přechodným útlumem německé průmyslové výroby, podotkl. „Průmysl navzdory krátkodobému zvolnění zůstává jedním z nejrychleji rostoucích odvětví v ČR a současně i významným tvůrcem nových pracovních míst," doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více lidmi se meziročně zvýšil o 3,3 procenta. Jejich průměrná mzda narostla o 1,3 procenta na 29.244 Kč.