Možnost svátečního nákupu využívají častěji muži a mladí lidé do 29 let. Téměř nikdy nechodí na nákupy 48 procent lidí, mezi nimi hlavně důchodci a nezaměstnaní. Častý nákup o svátcích v průzkumu zaškrtlo 38 procent lidí.

Ti, kdo si nenakoupili v předstihu, většinou spoléhají na malé prodejny, stánky, čerpací stanice, obchody v nemocnicích, na nádražích a letištích. Dvě procenta lidí dokonce spoléhají na e-shopy. "Pokud má e-shop výdejnu, ta přesahuje 200 metrů čtverečních a bude se tam ve svátek vydávat zboží, tak je výdej součástí prodeje. Podle inspekce to není v pořádku," řekl Radiožurnálu Jiří Frölich z České obchodní inspekce. Nakupovat dnes vůbec nehodlá 14 procent respondentů.

Zákaz prodeje ve větších obchodech se dnes poprvé uplatnil v praxi. Ve výkladu zákona ale podle obchodníků panuje zmatek. Větší část obchodních center zůstala otevřená, některá zavřou. Uzavřeny zůstaly také některé menší prodejny, na něž se zákaz nevztahuje. Platí pro obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Na kontroly vyrazí inspektoři České obchodní inspekce. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.