Dětem zpříjemní cestování nově instalované dětské kino, podrobné informace o průběhu jízdy zajistí moderní vizuální informační systém s LCD monitory. Přípravy před samotnou revitalizací začaly pro pracovníky dceřinné společnosti ČD Dílny a opravy vozidel (DPOV) už v dubnu. Revitalizace čeká podle předsedy představenstva DPOV Romana Kotta dalších 49 vozů.

„Pendolina už jezdí dvanáct let. Za tu dobu najela dohromady téměř 27 milionů kilometrů a přepravila přes dvanáct milionů cestujících,“ uvedl člen Představenstva ČD odpovědného za techniku, servis a majetek Miroslav Kupec. To se projeví na stavu vybavení. Proto se také České dráhy rozhodly pro jeho komplexní obnovu, která se týká interiéru oddílů pro cestující, toalet, vybavení bistrooddílu, sedadel, nebo elektrických zásuvek a osvětlení.

Ve vlaku, který jel večer 22. září z Brna směrem na Blansko, se stala vražda.
Z vraždy ve vlaku viní kriminalisté 39letého muže. Je ve vazbě

Vyměněno bylo 327 sedaček, kde je nově místo i mezi a pod sedačkami, nataženo bylo přes dva a půl milionu nových kabelů, klasické osvětlení bylo kompletně vyměněno za led diodová světla. Nově bylo do každé jednotky instalováno 28 LCD monitorů nového vizuálního informačního systému. „Ve vlaku vzniklo i malé dětské kino, podobné tomu, které nabízejí rychlovlaky railjet. První a druhá třída byla designově více odlišena,“ vysvětlil Kupec.

Vlak s novým interiérem 680.005 teď budou moci cestující potkat nejčastěji na spojích SC 240 a 241 Pendolino Košičan, který spojuje Českou republiku se severním a východním Slovenskem. Cestu z Prahy do Popradu urazí za šest hodin a osm minut a do Košic za sedm hodin a šestnáct minut. Další modernizované vlaky pak obslouží spoje mezi Františkovými Lázněmi, Chebem, Plzní, Prahou, Pardubicemi, Olomoucí a Ostravou. 

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.
Pět rad, jak koupit byt nebo dům od developera

„Následovat bude vylepšení dalších šesti jednotek. Během příštích měsíců bychom chtěli pokračovat výměnou interiéru u těch s čísly 680.007 a 680.006,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Aby došlo k co nejmenšímu snížení komfortu a kvality cestování na trase Praha – Ostrava, nabídnou České dráhy cestujícím spoje v kvalitě InterCity. Ty poskytují moderní klimatizované vozy s elektrickými zásuvkami, ve vybraných vozech bude k dispozici také Wi-Fi připojení k internetu. V soupravě bude zařazen klasický restaurační vůz s barem.

"Věřím, že tato opatření cestující přijmou s pochopením, a že všem za dočasné snížení komfortu budou odměnou vylepšené jednotky pendolino,“ doplnil Štěpán.

Vagon společnosti Locomore
LEO Express hlásí po prvním měsíci po obnovení Locomore velký zájem cestujících