Odstávku, která začala na konci srpna, postupně energetici prodloužili kvůli dodatečným kontrolám systému drenáže parogenerátorů a následně i kvůli zvýšené teplotě ložiska. Temelín odhadoval, že první blok začne vyrábět elektřinu v první polovině příštího týdne. Odstávka prvního bloku začala na konci srpna a původně měla trvat do začátku prosince.

Energetici první blok připojili dnes po 12:00. Aktuálně je jeho výkon na 60 procentech. "Podle pravidel energetické burzy musíme hlásit odstavení i fázování bloků dopředu s přesností na hodiny. To je samozřejmě velmi složité, protože to musíme udělat ještě před provedením prací a kontrol. Na jejich výsledcích pak závisí časová náročnost," řekl k dřívějšímu připojení bloku temelínský ředitel Bohdan Zronek.

Výkon prvního bloku teď energetici budou přibližně den a půl stabilizovat na 80 procentech a provedou další kontroly. Po jejich dokončení bude pokračovat zvyšování výkonu. Naplno by blok měl pracovat v polovině týdne.

Čtěte také: Inspektoři kontrolovali v Temelíně přesun použitého jaderného paliva

Původně měl být první blok připojen ještě před Vánoci. ČEZ ale termín o několik dní posunul. Důvodem byla vysoká teplota části jednoho z ložisek turbíny. "Příčinu jsme odstranili úpravou nastavení vůlí ložiska. Vlastní práce trvaly přibližně den. Nejvíce času zabralo vychlazení turbíny o sto stupňů," uvedl Sviták.

Podle něj pak další den trval nájezd bloku od startu reaktoru. "Proti běžnému najíždění z odstávky jsme byli o den rychlejší, protože první část kontrol výkonu reaktoru jsme už měli za sebou," dodal.

Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,8 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Přečtěte si: Petice za candáty zřejmě moc nevyřeší