Budou to „šťastné“ saláty, říká o novém způsobu pěstování Fosfa, která vyrábí prací prášky, hnojiva či potravinářské přísady. Ve svém areálu postavila firma zastřešenou pěstírnu, která ukrývá několik pater sazenic salátů. „Největší hrozbou na světě je nedostatek vody a tohle ekologické řešení je šancí, jak se s tím vypořádat. Nebude to ale nic chemického, naopak,“ uvedl mediální zástupce firmy Karel Křivan.

S myšlenkou na netradiční pěstování zeleniny přišla Fosfa již v roce 2014. „Uplynulé tři roky jsme testovali technologie a získávali vědomosti. Experimentální projekt inicioval generální ředitel společnosti Ivan Baťka,“ řekl Křivan. Fosfa podle něho vyvíjela projekt sama, přičemž kladla důraz výhradně na české technologie.

Plán, kudy má vést obchvat Břeclavi.
Obchvat Břeclavi dostal další ránu. Soud vyhověl žalobě ekologických aktivistů

Vertikální farma se oproti klasickému zemědělství liší v několika bodech. Především je odolná vůči nepředvídatelným vlivům počasí. Produkce zeleniny je stabilní i díky tomu, že klima uvnitř budovy řídí počítač. Sklízet tak budou moci klidně i uprostřed zimy.

Vzduch, který do pěstebního prostoru vstupuje, navíc prochází filtrací, takže je úroda chráněná před nepříznivými faktory zvenčí, jako jsou zárodky škůdců a nemocí. „Výsledkem je efektivní a stabilní pěstování zeleniny ve formě, v jaké ji příroda chtěla. Produkce dostatku čistého a zdravého jídla pěstovaného způsoby, které jsou efektivní, ale zároveň šetrné k životnímu prostředí, je pro udržitelnost rozvoje lidstva nevyhnutelná,“ zmínil projektový manažer vertikální farmy Jaroslav Sýkora.

Firma do projektu zatím investovala kolem deseti milionů korun.

Vinařský expres. Ilustrační foto.
Vinařský expres nově vyjede ze Sedlece. Průjezd Lednicí vedení obce zakázalo