Podobnými slovy upozorňoval v minulosti mnohokrát opoziční zastupitel Karel Březina (ČSSD) na to, že výstavbu severozápadní části Městského okruhu město dotuje až příliš.

Nyní si to uvědomila i pražská ODS, která zvažuje, že z letošního rozpočtu Blanky přesune 1,5 miliardy korun. Ty hodlá investovat do oprav silnic, zničených po dlouhé zimě.

Ve středu večer se na tom usnesla regionální rada ODS. O přesunu peněz musí sice ještě rozhodnout vedení metropole, v něm však mají občanští demokraté většinu a dá se tedy očekávat, že návrh bude s největší pravděpodobností schválen. Hlavní město vyhradilo podle v prosinci schváleného rozpočtu letos na výstavbu Městského okruhu přibližně 8,2 miliardy korun. Teď by tedy necelou pětinu z rozpočtu odebrala na opravy silnic.

Důvody? Blanka má zpoždění, práce nepokračují tak rychle, a proto se taky nedá prostavět tolik peněz. „Shodli jsme se na tom, že Blanka má zpoždění, a proto je možné 1,5 miliardy z rozpočtu odebrat,“ řekl jeden z účastníků středečního jednání regionální rady ODS.
Opozici se návrh občanských demokratů příliš nezamlouvá. Tvrdí, že se jedná o předvolební populistický krok, který navíc nic neřeší.

Nezodpovědné nakládání s městskými financemi

„Nemůžeme takto nezodpovědně nakládat s městskými financemi. Například zmiňovaná 1,5 miliarda korun by pomohla dopravnímu podniku, kde peníze zoufale chybí. Celkově je doprava v Praze dlouhodobě podfinancována,“ sdělil Miroslav Poche, zastupitel a místopředseda pražské sociální demokracie.

Faktem v tuto chvíli zůstává, že Blance chybí jedno ze stavebních povolení, které je nezbytně nutné k zavedení inženýrských sítí a technického vybavení na Letné. Povolení zrušil na žádost sdružení Za naši budoucnost Nejvyšší správní soud. Město ale uvedlo, že se jedná pouze o dílčí stavební povolení, které by nemělo mít na výstavbu velký vliv.

Na druhou stranu na jednání dopravního výboru zastupitelů včera od zástupců dodavatelů stavby zaznělo, že právě na Letné práce nyní probíhají o něco pomaleji. Mimo jiné kvůli tomu, že stavbaři museli po stížnostech obyvatel časově částečně omezit práci.