VYBERTE SI REGION

Radek Zakonov: Na ochutnání všech dobrých vín jeden lidský život nestačí

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Radek Zakonov učí Boleslaváky chodit na dobré víno. Sám podle svých slov coby kavárenský povaleč zvyšuje republikový průměr v jeho pití.

16.2.2013
SDÍLEJ:

Radek ZakonovFoto: Deník / Šárka Charousková

Před čtyřmi lety na Staroměstském náměstí otevřel kavárnu, o dva roky později vinotéku, která si získává čím dál víc příznivců. Radek Zakonov na sebe v našem rozhovoru prozradil třeba to, že má rád dobré věci, a že si vede deníček vín, která ochutnal. Při povídání s ním se člověk neubrání tomu, aby nedostal chuť na sklenku vína. Ale opravdu dobrého vína…

Jaká byla vaše cesta k otevření vlastní kavárny, jak vás to napadlo?

Bylo to docela logické vyústění mého směřování, v gastronomii jsem se pohyboval vlastně už od útlého mládí. Vystudoval jsem hotelovku v Poděbradech a už od školy jsem v tomhle oboru pracoval nejprve v kavárně, poté třeba jako provozní kulturního domu.

Takže k tomu už byl jen krok?

Přesně tak, navíc kavárna v tomhle místě už byla, já jsem ji převzal od původního majitele. Vlastně to byl asi vždycky tak trochu můj sen, co víc by si přece mohl kavárenský povaleč přát, než mít svou kavárnu?

Kaváren je ve městě spousta, proč by si měl člověk vybrat právě tu vaši?

Já bych byl rád, aby lidé u nás v Anděl Café cítili především tu pohodu. Samozřejmě, že vynikající a kvalitní káva je základ, a tu u nás rozhodně najdou. Máme v nabídce kávu Dallmayr v nejvyšší kvalitě. Ale snažíme se přitáhnout hosty i výběrem všech ostatních kvalitních surovin, příjemným retro prostředím…

Co je podle vás znakem dobré kavárny?

Určitě je to ta zmíněná vynikající káva, ale to by mělo být samozřejmostí. Jde mi o to, aby kavárna byla v téhle uspěchané době místem, kde se můžete na pár minut zastavit, odpočinout si a schovat se před tím shonem venku… Kavárna by měla být opravdu klidné místo plné pohody. Pití kávy je obřad, pro někoho třeba s čtením novin… Spěch a stres sem nepatří.

Když mluvíte o kávě, je to skoro poezie, co je podle vás na její přípravě nejdůležitější?

Příprava kávy je věda, prostě dobré kafe není úplně jednoduché. Navíc i tady se to hrozně rychle mění a vyvíjí, když jsem dělal v první kavárně, tak se nám od dnešních technologiích mohlo jen zdát. Výkřikem techniky byla džezva. A v dnešní době to jde dopředu čím dál tím rychleji, pořád se vymýšlejí nové a nové stroje na přípravu espresa… Je důležité neztratit krok.

Nemůžu se nezeptat, kolik jí vypijete vy sám?

No, abych pravdu řekl, dneska mám už pátou (jsou dvě hodiny odpoledne, pozn. red.). Ale já piju vesměs takzvané krátké kávy, tedy s nižším obsahem kofeinu a látek, které se vyplavují dlouhodobějším louhováním kávy. Takže piju ty v uvozovkách zdravější… Ale je určitě lepší si dopřát kvalitní kávu občas, než pravidelně popíjet instantní břečky. Ale asi to souvisí s tím, že mám rád nejen dobrou kávu. Vždycky jsem měl rád dobré věci…

Organizujete tu ale i různé doprovodné akce?

Přesně tak, snažíme se lidem nabídnout i něco navíc. Pořádáme setkání s nejrůznějšími odborníky či specialisty. Například teď v nejbližší budoucnosti se budeme věnovat japonské kuchyni. Japonsku a jejich národnímu jídlu sushi bude zasvěcen večer 20. února, budou se ochutnávat různé druhy sushi a také některé zajímavé japonské nápoje.

Všimla jsem si, že máte i točené pivo, to v kavárnách tohohle typu úplně běžné není?

Je to tak, z mé strany musím přiznat, že je to tak trošku ústupek. Ale přece jen jsme pivní národ… Mně jako kavárenskému povaleči stačí kafíčko a vínko, ale chápu, že kamarádi vinařů mohou být skalní pivaři, a těm musíme taky umět něco nabídnout. Lakonicky řečeno, aby nám neutíkali jinam.

Stěny kavárny zdobí zajímavé fotky, předpokládám, že i ty mají nějaký záměr?

Je to tak, pořádáme tu pravidelně nejrůznější výstavy, nabízíme umělcům poměrně velkou plochu k prezentaci jejich díla. Jsem rád, že se tu z toho stává docela tradice, představovali jsme tu už nejen fotky, ale například i obrazy a další výtvarná díla. Ale nebráníme se žádnému žánru, velký úspěch měla i výstava dětských prací z „lidušky" na Pastelce.

Kromě kávy a studené kuchyně nabízíte také velice zajímavý výběr vín, kudy vedla cesta od kavárny k vinotéce, kterou najdeme na druhé straně Staroměstského náměstí?

Začalo to vlastně tím, že jsme v kavárně vína nabízeli. Především česká, chtěli jsme zákazníkům nabídnout možnost ochutnat nejrůznější vinaře z Čech, Moravy, ale i zahraničí a vlastně se to stalo tak, že se mi tu v kavárně ta vína kupila, zakopávali jsme o bedny a kartóny… a ukázala se nutnost tyhle dvě věci oddělit, abych každou z nich mohl dělat pořádně.

A proč právě Víno Hruška?

Když jsem hledal cestu, jak zprostředkovat dobrá vína zákazníkům, tak jsem na tohle vinařství narazil. Došlo mi, že lidé v Mladé Boleslavi jsou ochotni za dobrým a kvalitním vínem přijít, ale chtějí jaksi kompletní servis. A to mi spolupráce s rodinným vinařstvím Hruška umožňuje. To je totiž rodina, kde se všichni chlapi věnují vínu a všemu kolem něj. I moji zákazníci preferují dobrá česká a moravská vína. Proto jsme se stali první franchisovou vinotékou rodiny Hrušků.

Pořádáte i nejrůznější degustace vína, je o to mezi lidmi zájem?

Jsem hrozně rád, že můžu odpovědět ano. V podstatě jsem si zákazníky rozmlsal (smích) a oni vědí, že pokud jim něco nabízím, mám to vyzkoušené a nic špatného bych jim nepředložil. V tom je asi podstata tohohle podnikání, je to hodně založené na důvěře…

Překvapilo mě, že na náměstí v centru Boleslavi je sklípek?

Je pravda, že to se asi moc neví. Skutečně máme pod vinotékou prostory, kde jsme schopni uspořádat posezení, ať už večírky, rodinné akce a podobně… Je to docela stylové, jsme totiž schopni zajistit kompletní viný raut včetně občerstvení.

Jaká vína se podle vás nejvíc prodávají, co mají lidé nejraději?

Jednoznačně moravská! Nedá se říct třeba to, že by Boleslaváci kupovali výhradně červené víno od určitého vinaře, ale moravská vína zkrátka hrají prim. Jsou totiž opravdu výborná, a pokud si dáte trošku práce, tak za velice rozumnou cenu koupíte opravdu krásné víno pro krásný večer.

Prodávat víno je do určité míry i psychologie, dokážete odhadnout, jaké víno bude tomu kterému člověku chutnat?

Na první pohled určitě ne. Ale pokud se s ním dám do řeči a chvilku si povídáme, pak si troufnu tvrdit, že jsem schopen vcelku přesně odhadnout, co bych měl zákazníkovi nabídnout a co by se mohlo setkat s úspěchem. Výhodou toho, že vinotéku provozuju už dva roky, je to, že většinu zákazníků i jejich chutí už mám takříkajíc přečtenou.

Nemůžeme končit jinak než otázkou na to, jaká vína preferujete vy?

To je hodně těžká otázka, protože už jsem jich skutečně ochutnal nespočet. Vedu si o tom dokonce záznamy, takový deníček, abych měl přehled. Přiznávám, že moje konzumace vína ten celostátní průměr překračuje. Baví mě hlavně ale vybírat vhodné kombinace.

Autor: Šárka Charousková

16.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kardinálové chtějí od papeže odpověď, Vatikán mluví o skandálu

Vatikán - Za velmi vážný skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, kterým žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené. Kardinálové z Německa, Itálie a USA odpověď Františka na svůj původní dotaz nedostali, proto s ním vyšli nedávno na veřejnost.

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies