Firma letos a příští rok do průzkumu ropných nalezišť v Rakousku investuje skoro 170 milionů eur (v přepočtu přibližně 4,6 miliardy korun). Nevyužitá ložiska, jež se ekonomicky vyplatí těžit, se jsou v okolí Salcburku a především ve Vídeňské pánvi v Horním Rakousku.

Jeden z nových vrtů jdoucí do hloubky 1700 metrů se nachází u městyse Bernhardsthal (Pernitál) nedaleko řeky Dyje na rakousko-českém pomezí. Zde, v oblasti nazývané Weinviertel, se ropa těží přes 60 let a tamní ložiska vydala jenom to, co dovolovaly vytěžit tehdy dostupné technologie. Nyní jsou mnohem dokonalejší, a tak se lze na stará naleziště vrátit.

„Dokážeme je ještě náležitě využít," tvrdí Reinhard Osvald, šéf divize OMV Austria. Zatím chce společnost provést minimálně dvanáct zkušebních vrtů. Pokud by světová cena ropy šla nahoru a pohybovala se kolem 60 dolarů za barel, mohlo by takových vrtů být mnohem víc.

Severokrymský kanál je už tři roky bez vody. Nová přehrada my měla do 300 kilometrů kanálu znovu přivést vodu, která ale nepoteče dál na Krymský poloostrov.
Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Experti předpokládají, že rakouské zásoby ropy vystačí na 15 až 20 let. Její vydatná naleziště byla v Rakousku objevena během třicátých let minulého století. Po druhé světové válce se těžil až milion tun ročně, ale značnou část produkce si až do roku 1955 nárokoval Sovětský svaz jako součást válečných reparací.

Zdroj: Youtube