S nápady, jak využít bývalé vojenské letiště v Ralsku, přišlo čtrnáct firem, z toho devět projektů je na výstavbu sluneční elektrárny. „Shodli jsme se, že postavení fotovaltaické elektrárny je nejlepší možnou variantou,“ uvedl náměstek hejtmana Vít Příkaský.

Bývalé vojenské letiště má rozlohu 260 hektarů a k němu patří ještě dalších 40 hektarů ostatních ploch. Letiště má jedny z nejlepších povětrnostních podmínek v České republice, je tam více hodin slunečního svitu. Navíc má kraj závazky vyrábět část elektřiny z obnovitelných zdrojů a sluneční elektrárny jsou obecně považovány za lepší než větrné, které ruší vzhled krajiny.

Nyní bude kraj rozhodovat, kdo prostor bude využívat a za jakých předpokladů. „Jednou z podmínek výběrového řízení je odstranění munice a snížení ekologické zátěže po pobytu sovětských vojsk. Je to dlouhodobý proces,“ upřesnil Vít Příkaský.

Mezi členy komise, která hodnotila budoucí rozdělení plochy bývalého letiště, byl starosta Ralska Jindřich Šolc. „Z pohledu města jsme posuzovali dodané projekty ve vztahu k počtu pracovních míst,“ řekl Jindřich Šolc a upřesnil, že podstatným závazkem pro budoucího výherce výběrového řízení bude vytvoření dvou stovek pracovních míst.

V Ploužnici se staví nové rodinné domy a má tam bydlet na dva tisíce lidí. Proto je třeba zajistit pracovní příležitosti. „Chceme, aby místní lidé našli práci tam, kde bydlí. Zkušenosti říkají, že když si lidé vydělají peníze tam, kde bydlí, tak je v místě také utratí. A to nám pomůže získat peníze na rozvoj turistiky,“ pokračuje starosta. „Ralsko by mělo být pro obyvatele domovem, ne jen noclehárnou.“

Vedení kraje v minulém volebním období vyhlásilo veřejnou soutěž o využití tohoto území. V podmínkách byly stanoveny aktivity, které kraj nechce. Zamítnuty byly činnosti s vysokou ekologickou zátěží a negativním vlivem na životní prostředí, činnosti, které by snížily atraktivitu Ralska pro cestovní ruch, provoz těžkých dopravních letadel nebo atrakce typu Disneylandu.