Řecké banky jsou zavřené už dva týdny a bankomaty vydávají pouze omezený denní příděl 60 eur na jeden účet. Otevřít se mají v úterý, pokud vláda nerozhodne jinak.

Podle zmíněného bankéře by se mohly banky otevřít do konce příštího týdne. Do pondělního večera mají podle něj banky hotovosti dostatek. Celkem mají nyní k dispozici asi 750 milionů eur.

Čtyři hlavní řecké banky National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank a Alpha Bank ale budou zřejmě potřebovat výraznou rekapitalizaci. Podle bankéře se tak nevrátí do běžného stavu ještě několik měsíců.

„Vzhledem k rozsahu otřesu, jímž jsme prošli, musejí regulační úřady zhodnotit situaci. Zátěžové testy v září poskytnou čas na normalizaci," uvedl bankéř.

Banky předpokládají, že případná nedělní dohoda by měla Evropskou centrální banku (ECB) přimět ke zvýšení limitu nouzového financování (ELA), což je jediný zdroj hotovosti, který nyní řecké banky mají. ECB tento limit už přes dva týdny nechává beze změny na úrovni zhruba 89 miliard eur, což spolu s náporem Řeků na vklady donutilo vládu k uzavření bank.