"Cílem je znovuotevření poboček ve čtvrtek," řekl agentuře Reuters zdroj z bankovního sektoru, který si nepřál být jmenován. Řecké úřady prý přehodnotí situaci v bankovním sektoru ve středu, kdy by měla ECB znovu jednat o nouzovém financování.

Banky v zemi stojící na pokraji bankrotu vláda uzavřela před dvěma týdny a bankomaty vydávají pouze omezený denní příděl 60 eur (1626 Kč) na jeden účet.

Už minulý týden vysocí činitelé bank dávali najevo, že jejich instituce se otevřou později než toto úterý, jak naposledy slibovala vláda, a to i v případě dohody mezi Aténami a eurozónou.

Podle sdělení bankéřů z minulého čtvrtka mají řecké banky dostatek hotovosti na vydávání minimálního množství peněz z bankomatů jen do dnešního večera. Banky ale předpokládaly, že dohoda s eurozónou by měla ECB přimět ke zvýšení limitu nouzového financování, což je jediný zdroj hotovosti, který nyní řecké banky mají. ECB tento limit už přes dva týdny nechává beze změny na úrovni zhruba 89 miliard eur, což spolu s náporem Řeků na vklady donutilo vládu k uzavření bank a zákazu převodů peněz do zahraničí.

Šéfové zemí eurozóny se po náročném nočním jednání dohodli, že Řecku umožní jednat o již třetím záchranném programu. Atény ale musí už ve středu začít se schvalováním prvních reforem.

Řecko potřebuje rychle získat peníze, aby příští pondělí dokázalo ECB uhradit dlužnou splátku. V opačném případě by ECB mohla nouzové financování řeckých bank zastavit, což by znamenalo okamžitý kolaps bankovního sektoru, napsala agentura Reuters.