Se šéfy koaličních stran jednal premiér Antonis Samaras, který se ještě dnes setká s předsedou Evropské komise José Barrosem. V pátek bude premiér jednat s představiteli takzvané trojky zahraničních věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF),

Jakmile návrh schválí řečtí političtí lídři, vláda jej předloží k posouzení zástupcům trojky. „Žádná záležitost nebyla s trojkou uzavřena. Je zde ale dobrá vůle a my jsme na dobré cestě," řekl činitel po schůzce mezi ministrem financí a zástupci trojky.

„Budeme v jednáních pokračovat v pondělí," řekl novinářům po schůzce šéf socialistické strany PASOK Evangelos Venizelos. Vedle něj a premiéra Samarase, který vede konzervativní Novou demokracii, se jednání zúčastnil lídr Demokratické levice Fotis Kuvelis,

Nová řecká vláda chce ukázat věřitelům, že si zaslouží další finanční podporu. Tu bude země brzy potřebovat, protože kvůli dvojím volbám přestaly reformy a plánované úspory, takže Atény v plánu plnění podmínek záchranného programu silně zaostávají. Samaras si chce získat důvěru věřitelů razantní reformou přebujelého státního sektoru a rozsáhlou privatizací. Z navržených úspor chce získat vláda pět miliard eur v rozpočtu ministerstva práce, pod nějž patří důchody a sociální dávky.

Řecko se v roce 2010 stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. Vzhledem k závažnému výpadku v plnění harmonogramu úspor potřebují Řekové získat zvenčí další desítky miliard eur, začíná se spekulovat o tom, že by věřitelé nemuseli další část úvěru Řecku uvolnit. Podle analytiků investiční banky Citigroup existuje zhruba 90procentní pravděpodobnost, že Řecko v horizontu 12 až 18 měsíců opustí eurozónu.

Vklady střadatelů u řeckých bank se v červnu dál snižovaly a ocitly se nejníže za šest let. Odliv vkladů zvyšuje tlak na problémový bankovní systém v zemi a přispívají k němu rostoucí obavy, zda Řecko zůstane v eurozóně. Úroveň vkladů je nyní třetinová ve srovnání s maximem z prosince 2009, těsně předtím, než v zemi vypukla hluboká dluhová krize.

#flash|https://g.denik.cz/1/34/2012-06-reckydluh800x600loadercze2.swf|600|400|LBWV#