Řecku údajně v 11:00 SELČ vypršelo ultimátum, které dostalo od zástupců věřitelských institucí na to, aby poskytlo nový návrh řešení své dluhové krize. S uspokojivým řešením prý ale Řekové nepřišli, proto věřitelé představili svůj návrh.

„Existuje několik dokumentů, na kterých se (věřitelské) instituce jednoznačně shodly. Ty budou zaslány ministrům financí eurozóny a mohou se stát základem dohody," uvedl nejmenovaný unijní zdroj. Řecká strana ale trvá na svých návrzích, které chce euroskupině rovněž poskytnout, doplnil zdroj z Atén.

Euroskupina, tedy ministři financí zemí sdílejících euro, začali v Bruselu znovu jednat před 14:00 SELČ. „Jedinou věcí, kterou jsme předložili euroskupině, je návrh sestavený institucemi. Souhlas Řecka nemáme, takže chceme na jednání euroskupiny od Řeků slyšet, jaké jsou jejich nápady, s čím mohou souhlasit, s čím nikoliv," uvedl ještě před zahájením jednání šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. „Rozhodnutí je nyní pouze na řeckých úřadech," doplnil ho německý kolega Wolfgang Schäuble s tím, že mezi oběma stranami teď panují spíše rozdíly, namísto nějakého sblížení.

„Všichni chtějí dosáhnout dohody s Řeckem, je to důležité pro Řecko i pro celou unii," nechal se slyšet španělský ministr financí Luis de Guindos. „A jestliže bude potřeba se scházet, budeme se scházet tak často, jak to bude třeba," dodal. Na sociálních sítích se již objevily spekulace, že další jednání euroskupiny – v případě, že nebude dosaženo dohody – se uskuteční ještě tuto sobotu.

Ministři financí se podle agentury Reuters mají dnes zabývat návrhem vycházejícím z nabídky, kterou začátkem června v Berlíně schválilo Německo, Francie, Evropská centrální banka (ECB), Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise. Na stole bude i seznam kroků sestavených věřiteli, které musejí Atény podniknout, než jim budou poskytnuty další peníze.

Mezinárodní věřitelé Řecka – Evropská komise, ECB a MMF – ve středu odmítli část návrhů řecké vlády na řešení dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Zadlužená země se snaží od věřitelů získat finanční pomoc, aby mohla příští týden uhradit MMF dluh zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). Řecku jinak hrozí platební neschopnost a možná i odchod z eurozóny.