VYBERTE SI REGION

Ředitelka hotelu: musíme hledat hosty hlavně mezi obchodníky

Ostrava /ROZHOVOR/ - Generální ředitelka ostravského Park Innu Gabriela Dítětová v rozhovoru pro Deník říká: „Když si hotel zamilujete, zůstáváte v branži. Když ne, brzy to zjistíte, a odcházíte jinam.“

16.6.2011
SDÍLEJ:

PARK INN HOSTIL I SCORPIONS. V ostravském hotelu přespali počátkem června i členové světoznámé rockobé skupiny Scorpions. Přivítala je ředitelka hotelu Gabriela Dítětová.Foto: Hotel Park Inn

Hotely sítě Rezidor, jako například Radisson Blu Alcron v Praze, Radisson Blu Sofie, Park Inn v maďarském Sárváru, Radisson Blu v rumunské Bukurešti či na Slovensku v Bratislavě. To všechno jsou místa, kde v posledních třinácti letech působila Gabriela Dítětová, v současnosti generální ředitelka hotelu Park Inn v Ostravě.

Zeptali jsme se jí, jaké vlastnosti a dovednosti musí mít člověk, který se práci v hotelu upíše, co je na této práci nejzajímavější, či jak se dá skloubit s rodinným životem. Zajímalo nás také, jak se daří hotelu Park Inn v Ostravě, kterému nyní šéfuje.

Park Inn byl v Ostravě otevřen v roce 2008, kdy shodou okolností propukla i hospodářská krize. To asi ideální pro rozjezd hotelu nebylo…
Já jsem nastupovala až koncem tohoto roku. Hotel v Ostravě byl otevřen v srpnu. Velký kus práce před otevřením odvedl můj předchůdce a jeho spolupracovníci. To, že v létě propukla krize, určitě nebylo nic příjemného. I přesto si myslím, že rozjezd jsme měli slušný, i když pomalejší. Obsazenost ale každý měsíc narůstala. V Ostravě ale nemůžeme mít z logiky věci naši obsazenost postavenu na turistech, jako je tomu například v maďarském Sárváru, kde jsou termální lázně. My musíme hledat hosty hlavně mezi obchodníky. Do Ostravy totiž málokdy přijede někdo, kdo tu nemá pracovní úkoly, nehraje tu sportovní utkání či nevystupuje tu v rámci kulturního festivalu.

Ani po dostavění dálnice není dostupnost Ostravy a celého regionu zdaleka ideální. Pořád jsme o dvě hodiny vzdálenější než třeba Brno, o Praze už ani nemluvím. Povědomí o Ostravě i celém kraji se ale postupně zlepšuje, pomáhají v tom například akce typu hudebního festivalu Colours of Ostrava, další kulturní či sportovní události. Věříme, že i stavba kongresového centra v Dolní oblasti Vítkovic by mohla Ostravě pomoci.

Právě obsazenost je pro hotel asi klíčový údaj. Prozradíte, jak je v poslední době hosty zaplněn ostravský Park Inn?
Obsazenost a samozřejmě cena. Důležité kritérium pro hoteliéra je „Revpar“, což je průměrná cena na disponibilní pokoj. Přes týden se obsazenost pohybuje okolo šedesáti až do sta procent, záleží na konkrétním týdnu. Pokud beru v úvahu, že máme 185 pokojů a náš hotel může nabídnout zhruba 370 lůžek, jsou uvedená čísla určitě solidní. Co nás zatím trápí, je obsazenost hotelu o víkendech. V těchto dnech už jsou obchodní cestující na zpáteční cestě a ti, co se k nám chystají, přijíždějí většinou nejdříve v neděli večer.

Máte představu, jak na to, abyste i o víkendech měli hotel slušně zaplněný?
Jednou z cest je určitě nabídka speciálních víkendových balíčků, třeba i pro klientelu z Ostravy, například valentýnská večeře a nocleh za výhodnou cenu měly veliký úspěch. Obdobných akcí je samozřejmě více.

Jednou z cest, jak dostat hosty do hotelu, je i kvalitní kuchyně. Naším šéfkuchařem je Miguel Angel Moraga Delgado ze Španělska, který určitě patří v Ostravě mezi špičku ve svém oboru. Ten vede i tematické kurzy vaření, které se konají o sobotách. Zájem o ně je velmi slušný, dost překvapivé je i to, že je navštěvují více muži než ženy. Pro rodiny s dětmi připravujeme každou neděli Brunch s dětským koutkem.

Ne každý si dokáže představit, co je pro konkrétní hotelovou síť typické. Jak byste představila značku Park Inn?
Máme takový slogan „Yes I can“ a každý zaměstnanec prochází školením, při kterém je kladen důraz na ochotu pomoci a vyřešit problém hosta. Dalším sloganem je „Nejlepší spaní ve městě“. I z toho je zřejmé, že host u nás asi nečeká mramorové podlahy a křišťálové lustry. Design hotelů Park Inn je jednoduchý, srozumitelný pro každého hosta. Velký důraz klademe na čistotu, ale třeba i na kvalitu matrací, která souvisí s už zmíněnou kvalitou spaní. Důraz klademe i na bohatou snídani.

Kolik zaměstnanců ostravský Park Inn má? Co musí umět a znát člověk, který by měl zájem stát se vaším zaměstnancem?
Stálých zaměstnanců máme pětapadesát, podle toho, jaké akce se konají, posilujeme jejich řady brigádníky. Případný zájemce o práci musí být samozřejmě orientovaný na servis a obsluhu zákazníka. Za dobu, co se v oboru pohybuji, jsem už poznala hodně lidí, které tato práce takzvaně chytla, a oni si hotel zamilovali. Ti v oboru zůstali. Naopak ti, kdo pro ni nemají potřebné vlastnosti, na to přijdou většinou hodně brzy a odcházejí jinam. Hotelnictví je typické i mezinárodní skladbou, ať už zaměstnanců či hostů. Lidé z různých zemí se tady setkávají pod jednou střechou. Je to obdobné, ať už šéfujete hotelu v Ostravě, Praze či někde jinde ve světě.

Prozradíte, které slavné osobnosti přespaly v ostravském Park Innu?
Už jsem uvedla, že našimi klienty jsou podnikatelé, přespali u nás i význační politikové. Hosty byli i členové hudebních skupin Boney M, Nazareth, Cranberees, Scorpions a další umělci, ale také například basketbalistky při loňském mistrovství světa, fotbalisté Spartaku Moskva při utkání s ostravským Baníkem v kvalifikaci do Evropské ligy či soupeři hokejových Vítkovic v play off.

Už jsme zmínili, že se v hotelnictví pohybujete v rozličných pozicích a v různých místech Evropy prakticky od ukončení studia. Bez jaké vlastnosti či dovednosti se při této práci neobejdete?

Určitě to bude časová přizpůsobivost. V některých odvětvích byznysu platí, že děláte takzvaně od do. Pak vypnete mobil a odjedete. V hotelu platí, že jste jeho pracovníkem čtyřiadvacet hodin a sedm dní v týdnu. O hosty se snažíte postarat, jak nejlépe dovedete.

To má samozřejmě vliv na rodinný život. Bez chápající rodiny by to nešlo. Práce v oboru vyžaduje určitě i velmi dobré organizační schopnosti. Když si navíc uvědomíte, že vrcholový manažer zůstává v jednom hotelu zhruba čtyři roky a pak jde jinam, tak to vyžaduje i umění sbalit se během čtrnácti dnů a být připraven na stěhování třeba i na opačnou stranu zeměkoule. Nutnou výbavou, která se postupem času stává velkým plusem, je jazyková vybavenost. Kromě angličtiny, ruštiny, základů němčiny a španělštiny jsem tak například komunikativní znalost řeči zvládla v Bulharsku. Slabší to bylo jen v Maďarsku, tento jazyk mi do hlavy moc nešel. V pohodě jsem se ale domlouvala anglicky a částečně němčinou.

Prozradíte i něco ze svého soukromí, případně plány pro budoucnost profesní?
S mým životním partnerem žijeme jako rodina v Ostravě, i když jsme oba Pražáci. Máme sedmiletého syna. Jak už jsem uvedla, při časově náročné práci mi hodně pomáhají i moje maminka a teta.

Ve volném čase si ráda zalyžuji, takže si užívám blízkých svahů v Beskydech či Jeseníkách. Mám také dva labradory, ráda si přečtu pěknou knížku a lákal by mě i golf. Ten ale vyžaduje trochu více času, a ten nemám. Takže si místo golfu spíše zaběhám. Profesní plány přizpůsobím nabídkám a možnostem. Ostrava mně mile překvapila, jsem tu spokojena a pracuji pro zdejší Park Inn moc ráda. I v budoucnu bych ráda působila v rámci skupiny Rezidor Group, do které patří i síť hotelů Park Inn. Přiznávám, že do budoucna by mě asi lákala i exotika, třeba Dálný východ či Afrika. To ale plánovat nechci, nechám se překvapit.

PARK INN VE ZKRATCE:
Rezidor Hotel Group, do které patří také hotely Park Inn, je jedna z největších hotelových skupin na světě. Patří do ní i hotely Radisson, Regent, Country Inn a Missoni.

Nejvíce hotelů Park Inn je v Evropě, najdeme je ale třeba i v Indii, USA, Kanadě, Argentině, Mexiku, Číně, Hongkongu, Austrálii, Saúdské Arábii, Nigérii či Mosambiku.

V ostravském hotelu Park Inn je celkem 185 pokojů, loni v nich přespalo 33 414 hostů. Cena za dvoulůžkový pokoj v sezoně činí 2990 korun, o víkendu 1880 korun.

Z hlavních chodů, které hotel nabízí, si hosté oblíbili například thajské nudle Bamboo, z předkrmů křupavou sečuánskou kachnu s mladou cibulkou a okurkou, Hoi sin s omáčkou a pšeničnou plackou. Z dražších pokrmů si rádi hosté pochutnávají na steaku z hovězího filetu.

Více čtěte zde:Hotely v Ostravě

Autor: Břetislav Lapisz

16.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies