Kontrolu všech veřejných zakázek s odhadovanou cenou nad 300 milionů korun nařídil v polovině dubna generální ředitel ŘSD Jan Kubiš s tím, že ŘSD bez souhlasu nového vedení nemůže žádný z velkých tendrů spustit. Kvůli zjištěným chybám budou napříště parametry vypisovaných výběrových řízení podléhat schválení členů vysokého managementu organizace na úrovni náměstka generálního ředitele. ŘSD rovněž předpokládá potrestání pracovníků ŘSD, kteří jsou za nalezené chyby odpovědní.

"Nastavujeme nový systém, který bude efektivnější a především zaměřený na křížovou kontrolu. Chyby se v minulosti děly a s lítostí musím konstatovat, že na některá rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nebyl dříve brán zřetel," uvedl Kubiš.

Celkem dopravní resort pro letošní rok oznámil vypsání zakázek na stavbu infrastrukturních projektů za zhruba 54 miliard korun, z nichž do nových silničního staveb by mělo směřovat 16 miliard korun. Ředitelství silnic a dálnic letos hospodaří se zhruba 39 miliardami korun.

Aktuálně má ŘSD do soutěží připravené stavební zakázky za více než 4,1 miliardy korun, uvedlo dnes ředitelství v tiskové zprávě. Jde například o prodloužení rychlostní silnice R4 mezi Skalkou a křížením s komunikací I/118, průtah přes Červenohorské sedlo v Jeseníku nebo o obchvat Mělníku.