„Penzijní barometr", který bude každý měsíc počínaje říjnem 2012 mapovat zájem o vstup do druhého pilíře penzijního systému. Vznikl z iniciativy finanční poradenské společnosti AWD ve spolupráci s agenturou Stem/Mark.

„Zájem o druhý pilíř je prozatím vlažný. Vstup se vyplatí jen lidem, kteří mají nadstandardní příjmy nebo mají do důchodu daleko. Obě tyto podmínky však splňuje jen málokdo. Podzimní prezidentské veto, nízká podpora vládní politiky vyjádřená v krajských volbách a nejasnosti okolo dalšího vývoje ve sněmovně ještě snížily zájem lidí o druhý pilíř," komentuje první výsledky barometru Tomáš Rampula, hlavní analytik společnosti AWD.

Vlažný zájem

Vstup do druhého důchodového pilíře bude možný od 1. ledna 2013, a to pro všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let (podle věku k 1. lednu 2013) to budou moci udělat jen do 1. července 2013, mladší pak nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém dosáhnou 35 let.

„Přehlasování prezidentského veta ve sněmovně a tedy definitivní schválení penzijní reformy by však mohlo odstartovat marketingovou kampaň nových penzijních společností. Pak očekáváme růst zájmu o penzijní spoření," uzavřel Tomáš Rampula. Podobný průzkum zorganizovala i společnost Cetelem. Fakt, že důchodové reformě nerozumí, v něm přiznalo 61 procent respondentů. A co je pro autory reformy ještě horší vizitkou, za užitečnou ji považují jen necelá čtyři procenta obyvatel.

Obavy přetrvávají

Téměř 95 procent dotazovaných není ještě pevně rozhodnuto, zda by do druhého pilíře vstoupilo. Naprostá většina lidí (81 procent) nespatřuje v této formě důchodového spoření žádné pozitivum a téměř u všech respondentů (95 procent) vzbuzuje jisté obavy.

Většina lidí má strach zejména z toho, že stát by je časem mohl o peníze naspořené v rámci druhého pilíře důchodového systému připravit (51 procent). Téměř stejně velké obavy vzbuzuje v lidech nemožnost opustit systém poté, co by se pro něj rozhodli (51 procent).

Zhruba polovina lidí pociťuje nejistotu ohledně toho, zda se systém nebude v budoucnu měnit (49 procent. Časté jsou i obavy ze zkrachování fondů (46 procent).

Přibližně každý třetí občan (35 procent) se strachuje, že peníze by se ve druhém pilíři dostatečně nezhodnotily a fakticky by si tím snížili příjem v důchodu. Nemožnost vybrat si peníze po dosažení důchodového věku najednou odrazuje od spoření v rámci druhého důchodového pilíře rovněž téměř 35 procent dotazovaných.