VYBERTE SI REGION

Řemeslník bez účtenky 
a levněji? Ano, přiznávají Češi

Praha /INFOGRAFIKA/- Když jde o vlastní peněženku, morálka jde stranou a Češi neváhají tu a tam „ošulit" státní kasu.

13.10.2016 8
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/archiv

Přes 70 procent lidí totiž přiznává, že využili možnost udělat něco „bez papíru", nejčastěji u řemeslníků a opravářů. Jen desetina lidí to popírá a zbytek „si nepamatuje či neví".

Vyplývá to z průzkumu, který pro regionální Deník zpracovala agentura SANEP. Šetření bylo realizováno formou on-line a off-line dotazování na reprezentativním vzorku 4372 lidí.

Strach, že zdraží jídlo

Skupina lidí, kteří se zavedením EET souhlasí i nesouhlasí, je poměrně vyrovnaná. Jasně pro zavedení povinných účtenek v hospodách je 36,3 procenta respondentů, nesouhlasí s tím 33,4 procenta. A 53 procent nadále nechce v hospodách o účtenky žádat. Velká je však skupina lidí, kteří očekávají buď krach hospod a zdražení jídla a pití (skoro 30 procent), nebo si myslí, že hospody budou EET obcházet (viz graf).

Co prozradili lidé v průzkumu pro Deník

Pokud jde o možné zdražování, to se v předvolební debatě Deníku (ke zhlédnutí na www.debata.denik.cz) snažil rozptýlit ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Snižujeme DPH na jídlo a nealko z 21 na 15 procent a navrhujeme snížení DPH na točené pivo. To jsou peníze, které zůstanou v hospodě a hospodský rozhodne, zda se o tu úsporu rozdělí se zákazníky, nebo si to nechá," pravil šéf státní kasy. Jenže o snížení daně na točené pivo ještě stále není rozhodnuto. Jisté je jen snížení DPH na jídlo na 15 procent.

Možné mírné zdražování v hospodách nicméně odborníci z oboru gastronomie nevylučují. „Existuje již celá řada příkladů, kdy hostinští s předstihem proklamují, o kolik kvůli EET zdraží – většinou se jedná o cca deseti až 15procentní nárůst cen," popisuje Petr Filipec, provozní ředitel společnosti Storyous, která je tuzemskou jedničkou v pokladních systémech pro gastronomii. „Pokud někdo doteď občas něco ulil na DPH, tak pro něj zavedení EET bude nutně znamenat, že bude muset možná zvednout ceny. Rád bych však podotkl, že s ohledem na aktuální ceny v hospodách a restauracích si ani po zavedení EET nebudeme mít na co stěžovat," míní Filipec.

Do závádění povinných účtenek se navíc začali vkládat i dodavatelé restaurací, především pivovary. „Problémy by mohlo mít podle našich odhadů více než deset procent hospod, pesimistické varianty pak hovoří o 20 procentech. Nejvíce ohroženy jsou samozřejmě malé vesnické hospody a ty, které nepodávají teplé jídlo," řekl včera Deníku šéf obchodu a restaurací Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. „Pro hospody, které prodávají naše pivo, jsme vyjednali u dodavatelů zařízení pro EET výhodnější podmínky," dodává. Prazdroj se podle něj dohodl s operátorem O2 a kromě toho chce aspoň ze začátku hospodským pomoci poradenstvím a proškolením zaměstnanců.

Autor: Jan Klička

13.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies