VYBERTE SI REGION

Řemeslník bez účtenky 
a levněji? Ano, přiznávají Češi

Praha /INFOGRAFIKA/- Když jde o vlastní peněženku, morálka jde stranou a Češi neváhají tu a tam „ošulit" státní kasu.

13.10.2016 8
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/archiv

Přes 70 procent lidí totiž přiznává, že využili možnost udělat něco „bez papíru", nejčastěji u řemeslníků a opravářů. Jen desetina lidí to popírá a zbytek „si nepamatuje či neví".

Vyplývá to z průzkumu, který pro regionální Deník zpracovala agentura SANEP. Šetření bylo realizováno formou on-line a off-line dotazování na reprezentativním vzorku 4372 lidí.

Strach, že zdraží jídlo

Skupina lidí, kteří se zavedením EET souhlasí i nesouhlasí, je poměrně vyrovnaná. Jasně pro zavedení povinných účtenek v hospodách je 36,3 procenta respondentů, nesouhlasí s tím 33,4 procenta. A 53 procent nadále nechce v hospodách o účtenky žádat. Velká je však skupina lidí, kteří očekávají buď krach hospod a zdražení jídla a pití (skoro 30 procent), nebo si myslí, že hospody budou EET obcházet (viz graf).

Co prozradili lidé v průzkumu pro Deník

Pokud jde o možné zdražování, to se v předvolební debatě Deníku (ke zhlédnutí na www.debata.denik.cz) snažil rozptýlit ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Snižujeme DPH na jídlo a nealko z 21 na 15 procent a navrhujeme snížení DPH na točené pivo. To jsou peníze, které zůstanou v hospodě a hospodský rozhodne, zda se o tu úsporu rozdělí se zákazníky, nebo si to nechá," pravil šéf státní kasy. Jenže o snížení daně na točené pivo ještě stále není rozhodnuto. Jisté je jen snížení DPH na jídlo na 15 procent.

Možné mírné zdražování v hospodách nicméně odborníci z oboru gastronomie nevylučují. „Existuje již celá řada příkladů, kdy hostinští s předstihem proklamují, o kolik kvůli EET zdraží – většinou se jedná o cca deseti až 15procentní nárůst cen," popisuje Petr Filipec, provozní ředitel společnosti Storyous, která je tuzemskou jedničkou v pokladních systémech pro gastronomii. „Pokud někdo doteď občas něco ulil na DPH, tak pro něj zavedení EET bude nutně znamenat, že bude muset možná zvednout ceny. Rád bych však podotkl, že s ohledem na aktuální ceny v hospodách a restauracích si ani po zavedení EET nebudeme mít na co stěžovat," míní Filipec.

Do závádění povinných účtenek se navíc začali vkládat i dodavatelé restaurací, především pivovary. „Problémy by mohlo mít podle našich odhadů více než deset procent hospod, pesimistické varianty pak hovoří o 20 procentech. Nejvíce ohroženy jsou samozřejmě malé vesnické hospody a ty, které nepodávají teplé jídlo," řekl včera Deníku šéf obchodu a restaurací Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. „Pro hospody, které prodávají naše pivo, jsme vyjednali u dodavatelů zařízení pro EET výhodnější podmínky," dodává. Prazdroj se podle něj dohodl s operátorem O2 a kromě toho chce aspoň ze začátku hospodským pomoci poradenstvím a proškolením zaměstnanců.

Autor: Jan Klička

13.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies