VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řepa je zázračná plodina, ze které se nevyrábí jen cukr

Dobrovice - Jen málo podniků v regionu má tak dlouhou tradici jako dobrovický cukrovar. Vždyť v polovině září zde byla zahájena již 182. cukrovarnická kampaň.

7.10.2012 2
SDÍLEJ:

Vladimír Ulrich z dobrovického cukrovaru kontroluje difúzní šťávuFoto: Martin Weiss

Jeden z největších podniků svého druhu na kontinentu založil knížecí rod Thurn-Taxisů v roce 1831 v budově tehdy nevyužívaného dobrovického zámku. Cukr se tak v Dobrovici vyrábí bez přerušení již 182 let, což je evropským unikátem. 

Během uplynulých let vedla expanzivní politika vedení cukrovaru ke stálému růstu podniku, jenž přežil v konkurenci i těžkých dobách a právem si vydobyl přední místo mezi středoevropskými konkurenty.

V současné době je dobrovický cukrovar vlajkovou lodí společnosti Tereos TTD, která vznikla přejmenováním společnosti Cukrovary a lihovary TTD v loňském roce, a která je již od roku 1992 součástí francouzského cukrovarnického a lihovarnického gigantu Tereos. Součástí Tereos TTD je dále moderní lihovar v Dobrovici, vystavěný v roce 2006, lihovary v Chrudimi a Kojetíně, cukrovar v Českém Meziříčí a balicí centrum na Mělníku.

Boleslavský deník navštívil cukrovar v hektické době, na začátku druhého týdne cukrovarnické kampaně. S procesem, na jehož konci stojí nejpoužívanější sladidlo, nás seznámil Vladimír Ulrich, pracovník řízení kvality, a vedoucí komunikace Jakub Hradiský.

Cukr se v Dobrovici získává z jediné základní suroviny – cukrové řepy. Společnost má uzavřené dlouhodobé smlouvy se 450 dodavateli, kteří pěstují řepu na více než 35 tisících hektarů půdy.

„Musíme se chovat tak, abychom měli řepy dost. Zemědělci z blízka a z daleka by měli různé náklady na dopravu, proto ji odvážíme sami a vytváříme tak všem stejné podmínky," říká Vladimír Ulrich.

Řepa se do závodu dostává na korbách nákladních vozů. Protože závod zpracuje denně 14 000 tun této zemědělské plodiny, provoz je tu skutečně vysoký. Každý nákladní automobil svůj náklad složí buď na zásobní ukládku, nebo na mechanický dopravník.

Složení nákladu však předchází vážení a testování vzorku v laboratoři. Nejdůležitějšími faktory, které se zjišťují, jsou skutečné množství řepy v nákladu (stanoví se poměr hlíny a řepy) a cukernatost plodiny. Ta se od začátku letošní kampaně pohybuje na hodnotě 17,5 procenta.

Ze zásobní ukládky se řepa odebírá během noční směny, kdy je provoz nákladních automobilů zcela zastaven. Zároveň slouží jako pojistka. Cukrovar totiž během kampaně, tedy od začátku září do ledna, pracuje nepřetržitě.

Pokud by cukrovaru došla zásoba a musela by být výroba zastavena, znamenalo by to velké finanční i časové ztráty. Znovu rozjet celý proces trvá celé čtyři hodiny. Na ukládce se tak neustále udržuje množství, které by mělo pokrýt půl dne výroby.

Řepa putuje na dopravníku k dalšímu zpracování, nejprve je ale nutné ji zbavit hlíny a dalších nečistot z pole. Cestou projíždí pod elektromagnetem a prochází zařízením na odstranění kamenů.

V pračce je proudem vody a mechanickým otíráním zbavena hlíny.

„Cukrovar a zpracování cukru není závislé na vnějších zdrojích vody. Všechnu vodu nakoupíme v řepě. Cukrovar neodebírá žádnou vodu z veřejné sítě, naopak vyčištěnou vodu vrací zpět do přírody," komentuje unikátní vlastnost plodiny vedoucí komunikace Jakub Hradiský.

Poté, co je řepa vyprána, se hlína společně s vodou vrací do sedimentačních rybníků za výrobním komplexem, kde se usazuje a následně těží, aby mohla být prodána jako rekultivační substrát. Protože pochází přímo z pole, obsahuje velké množství živin.

Voda, která se vrací do přírody je mírně ohřátá, což je důvod, proč se do nádrží na konci roku stahují hejna vodního ptactva.

Řepa se dostává do řezaček, kde je nakrouhána na nudličky, tzv. cukrovarnické řízky, které musí být co nejtenčí a zároveň co nejpevnější, aby se z nich dobře vyloužil cukr.

Řepné řízky pokračují na pásech do třech extraktorů. Zde se na ně pouští voda zahřátá na 90 stupňů, přičemž přejímá z řepy cukr. Vzniká sladká difúzní šťáva. Její část pokračuje ke zpracování v cukrovaru, druhá část je převedena do lihovaru, kde slouží jako základní surovina pro výrobu lihu.

Vyloužené řepné řízky se lisují a prodávají buď jako krmivo vhodné k okamžité spotřebě, nebo se suší a vyrábí se z nich krmné pelety s delší dobou spotřeby.

Difúzní šťáva se čistí za pomoci vápeného mléka a oxidu uhličitého, které na sebe naváží nečistoty, jež jsou následně filtrací ze šťávy odstraněny. Odfiltrovaná směs se nazývá šáma a dále se využívá jako vápenaté hnojivo.

Takto vyčištěná difuzní šťáva je pak zahřívána na odparkách, přičemž se odpařuje voda, a následně se na tzv. varostrojích sráží na krystalický cukr. Krystalky cukru jsou poté odstředěny na odstředivkách cukru a vysušeny.

Dopravník cukr přepraví do sila. Sem už zajíždějí cisterny, do kterých se bílý výrobek nasype pomocí plnících rukávů. Cisternu je možné naplnit každých 30 minut.

Cukr putuje buď přímo k dalšímu zpracování (cukrovinky, nápoje, pekárenství atp.) nebo do závodu v Mělníku, kde se balí do obalů s knížecí korunkou TTD, známých z regálů obchodů.

Vedení cukrovaru dlouhodobě investuje do snižování vlivu továrny na životní prostředí.

„V letošním roce jsme postavili tzv. skrápěcí komín na sušárně pelet, ve kterém dochází k promývání kouře a odstraňování tuhých emisí. Nezávislá měření také potvrzují, že každoroční investice do zvukových zábran mají své opodstatnění a dlouhodobě přispívají ke snížení hlučnosti cukrovaru," pochvaluje si Vladimír Ulrich.

Dobrovický podnik v současné době zásobuje cukrem řadu nejvýznamnější výrobců nápojů i cukrovinek a spolupracuje se značkami jako je Coca-Cola nebo domácí Poděbradka. Vyváží však i daleko za hranice. Českým cukrem si tak mohou osladit čaj třeba obyvatelé Kuvajtu.

„Jednou jsme udělali „průšvih" našim rakouským kolegům. Rakouská Coca-Cola nemá vlastní sklady a bere cukr přímo z cisteren do výroby. Dříve ho odebírali od cukrovaru vzdáleného 15 kilometrů od fabriky, ale ten nebyl schopný zajistit včasné zásobování. Pak jsme přišli my, a protože jsme to dovedli, dovážíme tam stále," komentuje způsob, jak mohou vznikat zahraniční spolupráce Ulrich.

„Právě flexibilita dodávek je jednou z našich největších konkurenčních výhod," doplňuje ho Jakub Hradiský.

Cukrovar a lihovar jsou dlouhodobě otevřené veřejnosti. V případě zájmu se lze dopředu objednat a sebemenší skupině návštěvníků bude k dispozici pracovník, který je provede procesem výroby.

Autor: Martin Weiss

7.10.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

AKTUALIZUJEME

Pohřeb kardinála Vlka: lidé čekají na zahájení mše, přišli i členové vlády

Stovky lidí se přišli do chrámu sv. Víta na Pražském hradě rozloučit s kardinálem Miloslavem Vlkem. Samotná zádušní mše má být zahájena v 11:00 po průvodu církevních hodnostářů z Arcibiskupského paláce do chrámu. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk zemřel po těžké nemoci minulou sobotu ve věku 84 let.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies