Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace, hotely a penziony se krize nebojí

Orlickoústecko - Nedostatek zákazníků pociťují na Orlickoústecku jen někteří. Provozovatelům táborů škodí více déšť než krize.

16.7.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační snímek Foto: Deník / Vít Šimánek

O jedenáct procent klesly podle Českého statistického úřadu tržby ve službách – ubytování, stravování a pohostinství. Údaj srovnává první čtvrtletí tohoto roku se stejným obdobím roku loňského. Někteří majitelé a provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení v orlickoústeckém regionu tento pokles nepociťují vůbec, jiní úbytek zákazníků zaznamenali. Budoucnost ale většinou vidí optimisticky.

Tržby „drží“ movitější turisté

Výrazného propadu se neobává ani majitelka tříhvězdičkového Penzionu Lanšperk Iveta Rajmová. „Zákazníků nám neubylo. Čekáme, jestli to přijde, nebo ne,“ vyjádřila se. Stabilitu tržeb svého penzionu si vysvětluje tím, že většinu její klientely tvoří lidé z Prahy a Brna, kde jsou vyšší platy a lidé krizi tolik nepociťují.

Tříhvězdičkový hotel Filipinum v Jablonném nad Orlicí, ve kterém vyjde noc ve dvoulůžkovém pokoji na čtrnáct set korun, úbytek zákazníků zaznamenal. „Určitě jsme pocítili, že na ubytování je tam hlášeno méně jak jednotlivců, tak i skupin na školení, ke kterým pronajímáme prostory. Poslední dobou se to ale zlepšuje a na září už poptávky máme,“ podotkla provozní hotelu Markéta Motyčková. I ona věří, že teď se bude situace jen zlepšovat.
Okolo dvaceti procent zájemců o ubytování ubylo podle Milana Borka kunvaldskému penzionu U lípy, jehož je majitelem. „Úsporná opatření jsem nezaváděl. Budu se snažit to kompenzovat větší rozvážkou obědů, která je v naší nabídce,“ vysvětlil a dodal: „Já myslím, že to lidi trošku přehánějí, když hrozí, že krize se bude prohlubovat. Myslím, že by se to teď už mohlo trošku srovnat a pak vrátit úplně do normálu.“

Opačný trend, tedy o něco větší příliv strávníků, zažívá majitel restaurace Nový Dvůr a Muzea řemesel v Letohradu Pavel Tacl. Může to být podle něj způsobeno i tím, že některé restaurace přestaly vařit, protože se jim daňový systém už nevyplatil. Podle Tacla nenarostl mezi zákazníky ani zájem o levnější jídla na úkor těch dražších. „Jsme restaurace, kde i ta nejlevnější jídla nejsou zrovna nejlevnější. Tím pádem k nám lidi chodí spíše na ty speciality,“ vysvětlil. Poklesu tržeb se příliš neobává. „Neorientujeme se na skupinu návštěvníků, kteří si občerstvení vozí s sebou. Počítáme s tím, že když už k nám dojedou, tak že si i na ten oběd zajdou,“ poznamenal. Prosperitě podniku přispívá i ocenění „nejlepší turistický cíl východních Čech“.

Podobně jako krize škodí i počasí

Provozovatel Hostince u Kristiána v Líšnici Jiří Marvan přiznává, že jakýsi úbytek tržeb zaznamenal. Není si ale jistý, zda za něj může krize, nebo vrtkavé počasí. „Je to všelijaké. Když je pěkně, tak je hodně lidí, když je zima, tak málo,“ popsal návštěvnost svého hostince. Přílišné zhoršení neočekává. „Ona ta krize je stejně jen uměle vyvolaná. Kdyby to nenafukovali, tak o tom nikdo neví,“ zapochyboval nahlas.

Velmi slabou návštěvnost ovšem zaznamenal oproti loňskému roku provozovatel stanového tábořiště Petrův palouk v Nekoři Milan Lux. Na vině je podle něj jednoznačně počasí. „Momentálně mám obsazené dvě chaty a stojí mi tu tři stany. Mám brigádníky, kteří počítali s prací, ale není co dělat. Letošní rok bude asi hodně slabý, vidím to černě,“ posteskl si Lux, jenž se o fungování tábora stará už dvacet let.

LADA KLIMOVOVÁ

16.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

RECENZE: Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení