Ke zveřejnění údajů o kontrolách vyzvala v pátek ČSSD. Podle premiéra a předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky v řadě případů mohlo být vydání obligací vedeno motivem vyhnout se daním. Babiš v pondělí předložil zprávu, podle které Finanční správa provedla 1061 kontrolních úkonů a na dani doměřila 87 milionů korun. Sobotku však Babišovy informace neuspokojily, stále podle něj není jistota, že správa zkontroluje všechny a včas.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Babišovy dluhopisy? Sobotka označil jeho zprávu za politický pamflet

Jurečka dnes řekl, že Babišovy materiály ukázaly závažné skutečnosti. "Tedy že z 525 firem, které v roce 2012 vydaly korunové dluhopisy, Finanční správa za čtyři a čtvrt roku zkontrolovala pouze 233. To považuji za ne příliš intenzivní postup," uvedl. Možné obcházení daní podle něj naznačuje fakt, že firmy vydávaly dluhopisy v nominální hodnotě jedné koruny právě v době, kdy podle zákona nepodléhaly zdanění, v dalších letech se k podobnému financování neuchýlily.

Jurečka poukázal i na to, že Finanční správa neprovedla kontrol víc, když u 83 ze 233 firem našla pochybení. "U kontrolovaného vzorku vykázalo 35 procent subjektů pochybení. To je tak vysoké číslo, které by každého ředitele dozorového kontrolního orgánu mělo motivovat k tomu, aby se na celou tuto skupinu zaměřil s výraznou intenzitou," řekl. Babiš a Janeček by proto měli urychleně konat, aby kontrolou prošly všechny firmy, dodal.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Peníze na dluhopisy Agrofertu šly z Babišova účtu v UniCredit Bank

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena v první polovině 90. let. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly emitovat obligace i firmy. Veřejnost se o ně začala zajímat v souvislosti s tím, že Babiš nakoupil tyto dluhopisy své tehdejší firmy Agrofert za 1,5 miliardy korun.

Premiér Bohuslav Sobotka.
Sobotka píše Babišovi: Prověřovala Finanční správa korunové dluhopisy?