Předseda představenstva Řetězárny Petr Gorol ve výroční zprávě uvedl, že zatímco loni firma na investice vyčlenila 36 milionů korun, tak letos to je bezmála 83 milionů korun. Řetězárna letos pořídí například stroj na kalibrování řetězů pro různé typy dopravníků či technologii na ohýbání řetězů za tepla.

Řetězárna plánuje, že díky investicím rozšíří nabídku o řetězy až do průměru 48 milimetrů. "Prozatím jsme dovedli vyrobit maximálně řetězy do průměru 34 milimetrů. Druhým důvodem jsou pak požadavky zákazníků, kteří poptávají řetězy párované pro různé dopravníky k přepravě sypkých hmot, kdy je kladen velký důraz na přesnost v délkách i párování řetězů," uvedl Gorol.

Řetězárna loni díky nárůstu exportu zvýšila tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně o deset procent na 567 milionů korun. Firmě loni vzrostl i čistý zisk, a to o 40 procent z 41,7 milionu korun v roce 2011 na 58,5 milionu korun.
V loňském roce Řetězárna zvýšila výrobu řetězů a taženého drátu meziročně o 5,2 procenta na 10.592 tun. Podíl exportu na jejích celkových tržbách činil bezmála 90 procent. Společnost vyvážela řetězy především do Polska, Německa, Norska a Británie. "Z důvodu zostřující se konkurence na trhu byla obchodní činnost prioritně zaměřena na udržení si stávajících zákazníků na tuzemském i zahraničních trzích," podotkl Gorol.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení Řetězárny počítá se stagnací výroby a prodeje na úrovni předchozích dvou let. "Hlavním důvodem je pokračující recese v České republice i ve většině zemí Evropské unie," uvedl Gorol.

Světová finanční a hospodářská krize výrazně poznamenala hospodaření Řetězárny už v roce 2009. Firma tehdy vykázala meziroční propad prodeje téměř o 40 procent. V letech 2010 a 2011 se Řetězárně díky novým investicím do technologií a výrobního programu podařilo zvýšit prodej o 43 procent a loni o deset procent.

Řetězárna produkuje široký sortiment řetězů z drátu a tyčí vyrobených v Třineckých železárnách, například sněhové řetězy pro nákladní automobily nebo ochranné a záběrové řetězy. Vyváží je do 35 zemí.

Majoritním vlastníkem společnosti Řetězárna jsou s podílem 51 procent akcií Třinecké železárny. Zbývajících 49 procent akcií vlastní sedm fyzických osob. Firma loni zaměstnávala v průměru 261 pracovníků.