„Finance stranou pro případ ztráty práce si podle našeho průzkumu odkládá jen zhruba každý třetí člověk. Přestože i jistá část ostatních si též uvědomuje, že by jistou rezervu mít měla, nedaří se jim ji vytvořit,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz. Důvodem podle něj může být jednak fakt, že to příjmy nepokryjí, jednak určitá nezodpovědnost některých lidí.

Z šetření dále vyplynulo, že nedávné období, kdy doznívaly vlivy ekonomické krize, přeci jen částečně přispělo ke změně přístupu lidí. Ti nyní více začínají myslet na zadní vrátka. Kromě 61 procent těch, kteří potřebu mít finanční rezervy jasně vnímají, dalších 20 procent uvádí, že to také zváží. „Jako velmi pozitivní vnímáme fakt, že se postupně zvyšuje počet lidí, kteří přemýšlejí o potenciálních rizicích a vlivu neočekávaných událostí, což je motivuje k tvorbě finančních rezerv,“ uvedl Mysliveček.

Určitá forma pravidelného spoření je potřeba

Lidé by se však podle Ondřeje Myslivečka měli naučit odkládat si alespoň nějaké finanční prostředky bez ohledu na to, jak dobře se jim aktuálně vede. Určitá forma pravidelného spoření by měla být součástí každého rodinného rozpočtu, pokud je to alespoň trochu možné.

Průzkum se uskutečnil v průběhu první poloviny tohoto roku. Účastnilo se jej 2329 lidí.

Jak si lidé vytváří rezervy pro případ ztráty zaměstnání (vprocentech)

Má jistou finanční rezervu 34
Rezervu nemá, ale plánuje si ji vytvořit 27
Bude otom uvažovat 20
Rezervu nemá, protože se opráci nestrachuje 19

Zdroj: Jobs.cz

Čtěte také: Čtvrtina obyvatel schovává úspory doma