VYBERTE SI REGION

Ročník století? Vinaři nešetří superlativy

Praha – Broskev, grapefruit nebo citrusové plody v případě bílých vín, jahody se smetanou v růžových vínech, přezrálé švestky jako vůně 
a chuť červených vín. To je jen základní aromatický rejstřík, který přinášejí první vína daného ročníků.

10.11.2015
SDÍLEJ:

Zítřejší svátek svatého Martina a zahájení prodeje Svatomartinských vín bude ale o něco slavnostnější než jindy. Jednak je to deset let od znovuobnovení tradice přípitků mladými víny.Foto: ČTK/Šálek Václav

Zítřejší svátek svatého Martina a zahájení prodeje Svatomartinských vín bude ale o něco slavnostnější než jindy. Jednak je to deset let od znovuobnovení tradice přípitků mladými víny, ještě podstatnější je ale samotný základ – krásná surovina, kterou přinesl rok 2015. Ročník, který kvůli suchu zprvu vypadal katastrofálně, se díky pozdějším dešťům proměnil ve sklizeň opředenou superlativy.

Vinohradníci a vinaři přitom nechválí jen obligátní kyselinky a cukernatost. Základem spokojenosti je perfektní zdravotní stav hroznů. Téměř žádné plísně a choroby, což je situace, kterou i zkušení vinohradníci v posledních letech nepamatují. Zdravá slupka je přitom základem úspěchu.

„Aromatické a chuťové vjemy jsou pak výraznější a čistější. Odrůdy a jejich typické projevy jsou čitelnější. Z takto zdravých hroznů je výroba vína snadnější," popisuje Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů.

Obsypané vinohrady

Kromě kvality letos vzrostl i výnos sklizně. Průměrně je to asi 6,5 tuny z hektaru, což je 1,5 tuny nad dlouhodobým průměrem. To se projeví na počtu dodaných vín. „Letos jsme udělali Svatomartinského asi o deset procent víc než loni, počasí bylo opravdu příznivé," potvrzuje vinař Milan Sedlák ze spolku Velkobílovických vinařů. „Oproti minulému roku letos sklízíme až o 40 procent více hroznů, které jsou navíc v perfektním stavu. Všechny hodnoty, jako například cukernatost hroznů, jsou nadprůměrné. Troufám si říci, že se letos můžeme těšit na ročník století," nešetří chválou David Šťastný, ředitel vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Lepší hodnocení

Skoro se zdá, že jedinými, kteří mohou slibnou úrodu zkazit, jsou samotní vinaři, pokud by hrozny necitlivě zpracovali. Hodnocení Svatomartinských vín ale naznačilo, že to bude menšina případů.

„Zatímco loni komise přidělila možnost používat známku Svatomartinské jen necelým 80 procentům vín, letos to bylo cca 83 procent. Vinařů, vzorků i lahví vín tak bude historicky nejvíce. Letošní Svatomartinské bude ještě o něco kvalitnější, než na jaké jsou milovníci těchto prvních vín ročníku zvyklí," potvrzuje ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Svatomartinské šílenství se ani letos neobejde bez gastronomického doprovodu v podobě husy. Kdo si ji nezamluvil dostatečně dopředu, má smůlu, případně musí do restaurace nebo pro mražené maso. „Jsme těsně před vyprodáním. Lidé si u nás husy zamlouvali od září. Nyní budou zase až za rok," potvrdil majitel husí farmy v Rohozné na Jihlavsku Josef Tříska.

Husa je podle něj výhradně podzimní a vánoční záležitost. Lidé si proto většinou berou hus víc, protože je zamrazí 
a vyndají za necelé dva měsíce na Vánoce. „Před Vánocemi proto už husy neprodávám. Kdo si ji ode mne nevzal nyní, tak před Vánocemi už husy nedostane," dodává Tříska.

Na zdraví!

Hlavní sommelier Národního vinařského centra ČR Marek Babisz pro regionální Deník komentuje Hlavní sommelier Národního vinařského centra ČR Marek Babisz.letošní úrodu. Mimo jiné říká:

Střídání studených nocí a teplých dnů letos zvýrazní vůně

Praha – Kolem vína obecně panuje hodně mýtů a nevyhýbají se ani Svatomartinskému. Mladá vína totiž někteří zákazníci považují za „bolehlavy", což je ale velmi zkreslující. Jak v rozhovoru pro regionální Deník vysvětluje hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz, obsah síry ve Svatomartinském je dokonce nižší než v klasické produkci.

Někteří konzumenti tvrdí, že mladá vína, jako je Svatomartinské nepijí, protože je to nehotové víno a bolí z něj hlava. Existuje rovnítko mezi mladým Svatomartinským a „bolehlavem"?
Předně musím říct, že Svatomartinské je hotové víno, které je dodáváno na trh 
v mladém stavu. Hlava vás může bolet, když vypijete několik lahví vína i z 20 let starého vína, takže není to 
o tom, zda je víno mladé, či nikoliv. To, že vás bolí hlava, je způsobeno především obsahem síry, která se dává téměř do všech vín na světě už od dob Římanů, a je to kvůli stabilizaci proti oxidaci. Každý člověk je citlivý na SO2 jinak, někdo může vypít dvě deci a už ho bolí hlava, jiný zase dva litry a hlava ho nebolí. Ale vrátím se zpět 
k Svatomartinským vínům 
a k těm mladým obecně: Protože obsah SO2 je jeden z povinných údajů, který musí vinaři uvádět, pokud chtějí zatřídit Svatomartinské víno, samotného mne zajímalo, jaká je průměrná hodnota tohoto ukazatele ve Svatomartinských vínech a byl jsem mile překvapen. Průměrná hodnota se pohybuje okolo 80 mg/l, což je velmi dobrá hodnota, protože norma na obsah SO2 ve víně je 150 až 200 mg/l. Lze tedy říci, že díky technologii je obsah SO2 v mladých vínech zhruba poloviční, než povolují normy.

Má Svatomartinské víno nějaký hodně odlišný technologický postup při výrobě než „klasické" víno?
Bílá a růžová vína se vyrábí klasicky jako každá jiná bílá či růžová, technologický proces je stejný. Vinař může použít do těchto mladých vín speciální kvasinky, které podpoří výraznější aromatiku vína, ale také nemusí a používá osvědčené kultury kvasinek. Menší rozdíl může nastat u výroby červených vín. Buď je vinař vyrábí klasicky jako běžná červená vína s tím rozdílem, že nezrají 
v sudech. Nebo může použít tzv. karbonickou maceraci, kdy se celé hrozny uzavřou do tlakové nádoby a kvasí pod tlakem oxidu uhličitého. Takto vyrobená červená vína mají výraznější ovocité tóny.

Fenomén Svatomartinského je rok od roku silnější. Jaký je ekonomický dopad Svatomartinského do provozu jednotlivých vinařství? Jsou to „peníze hned" , ale nižší zisk než kdyby vinař prodával víno později…
Ekonomický přínos to je pro každou vinařskou firmu, jinak by tato Svatomartinská vína nevyráběla. Není ale takový, jaký by byl, kdyby s víny šly na trh až v dubnu a zatřídily by je jako třeba kabinetní nebo pozdní sběr. Letošní ročník ukazuje a vinaři mi to potvrzují, že by klidně prodali i o 20 až 40 procent více Svatomartinských vín, taková je po nich poptávka. Vinař ale musí uspokojit zákazníky během celého roku. Proto vyrobí z části úrody Modrého Portugalu Svatomartinské víno a ze zbytku úrody vyrobí třeba krásný pozdní sběr, který půjde na trh až za rok.

Letošní úroda vína je zatím hodnocena velmi dobře. Co to znamená pro Svatomartinská ve srovnání s minulými ročníky?
Letošní ročník je pro vinaře výjimečný ze dvou důvodů, ten první je, že byla letos velmi dobrá úroda co do množství. A druhý důvod je právě výjimečná kvalita a vyzrálost hroznů. Proto měli v letošním roce vinaři na výrobu vína delší čas, sbírali ho 
i o sedm až deset dní dříve oproti loňsku a díky kvalitě hroznů neměli zase tolik starostí, aby vyrobili kvalitní výrobek. Ze senzorického hlediska budou mít letošní červená vína intenzivnější barvu a celkově budou Svatomartinská lahodnější a vyváženější. Po aromatické stránce vínům pomohlo střídání studených nocí a teplých dnů, proto budou vína aromaticky výraznější.

Závěr celé sklizně provázely problémy s nálety špačků a v říjnu poměrně dost pršelo. Nezkazilo to konec sběrů?
Je pravdou, že nálety špačků byly v některých lokalitách extrémní a část úrody padlo. Špačků je každý rok stejně, ale díky letošnímu suchu a neúrodě slunečnice 
a kukuřice se špačci zaměřili více na vinohrady a hledali alternativní potravu. To je úděl zemědělce. A déšť v říjnu u některých odrůd, které mají hustší hrozen, způsobil menší zhoršení kvality, ale ne nijak dramaticky, protože ve vinicích již zůstaly pouze odrůdy, které mají pevnější slupku a jsou odolnější vůči chorobám. Déšť spíše pozastavil sběr hroznů ve vinicích a vinaři tak měli ve sklepě 
o něco větší čas věnovat se kvasícím vínům, nechat je 
v klidu dokvasit, pak stočit 
a připravit se na závěr kampaně. 

Autor: Jan Klička

10.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

ČSSD bude chtít od začátku roku 2018 zvýšit minimální mzdu

Praha - ČSSD bude chtít od ledna 2018 zvýšit minimální mzdu a na rok 2018 zajistit důstojný růst platů ve veřejné sféře. Na tiskové konferenci po jednání širšího vedení strany to řekl předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ústřední výkonný výbor dnes za zavřenými dveřmi projednával přípravu na březnový sjezd ČSSD i obrysy nového programu.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies