Máte šanci si nechat exekuci prošetřit, jestli není protiprávní a nelze ji případně i zastavit. Učebnicový příklad, jak se dostat do nesnází a skončit až v exekuci? To je příběh 34leté paní Mirky a jejího manžela Tomáše z malé obce na Ostravsku. Žena pracovala dříve v supermarketu a její manžel jako ostraha ve skladu. Peněz moc neměli, ale na vyžití to stačilo.

„V roce 2011 musel manžel na operaci s plotýnkou a několik měsíců nemohl pracovat. O práci jsem v té době přišla i já a peněz rychle ubývalo. Za nějaký čas jsme už neměli na splátky na naše auto. Věděla jsem, že pokud si mám znovu najít práci, bude to v Ostravě a pro dojíždění bylo auto nutností. Nakonec jsme se rozhodli vzít si půjčku, abychom o auto nepřišli. Ideální řešení to nebylo, to jsme věděli už tenkrát. Zároveň jsme doufali, že manžel zase nastoupí do práce, já si najdu nové místo a vše brzy vyřešíme,“ popisuje počátky problémů Mirka.

Majitelka second handu u Černé louky Hana Králová v červenci obchod zavře.
Končí jeden z prvních „sekáčů" v Ostravě

Dluhová past

Peníze si Mirka s manželem půjčili od úvěrové společnosti. „Nikdo se na nic moc nevyptával a druhý den jsme měli peníze na účtu. Počáteční úlevu však brzy vystřídaly obavy. Firma, pro kterou manžel pracoval, zkrachovala. Ani mně se práci najít nedařilo. Začínalo být jasné, že se řítíme do pořádného průšvihu,“ vzpomíná na nelehké období mladá žena. A obavy se vyplnily. Najednou šlo podle ní všechno strašně rychle. Obstavený bankovní účet a pak i návštěva exekutora.

Sebrali nám nejen auto, ale i televizi a dokonce i starý notebook. Ani pak jsme se ale nevzdali, já jsem našla práci v jedné továrně a nové místo si našel i manžel. Z platu mi sice začali strhávat na exekuci, ale s tím jsem počítala. Bylo to součástí plánu. Jenže po čase jsem zjistila, že sice splácíme, ale dluh se skoro vůbec nezmenšoval. Náš známý, který měl podobné problémy dříve, nám poradil, ať si necháme exekuci prošetřit: Jestli není protiprávní a nejde zastavit. O pomoc jsme požádali zástupce projektu Exekutor má smůlu. A ti zjistili, že naše exekuce byla nařízena na základě neplatného rozhodčího nálezu a je protiprávní. Za obrovské navýšení našeho dluhu mohly pokuty, které byly ,ukryty’ v obchodních podmínkách úvěrové smlouvy,“ končí žena vyprávění příběhu, který měl pro ni i jejího manžela nakonec šťastný konec.

Asistenti přepravy dbají na dodržování přepravních podmínek.
Kdo nemá platnou jízdenku, ať si vystoupí. Cože?!

Tomáš Pospíšil, ředitel projektu Exekutor má smůlu, odhaduje, že v České republice je stále vedeno zhruba 200 tisíc exekucí, které byly nařízeny na základě neplatných rozhodčích nálezů. „Tyto exekuce je možné zastavit. Doporučujeme, aby si lidé nechali vyhodnotit své exekuce co nejdříve. Jakmile je totiž exekuce jednou splacena, už pomoci nedokážeme. Lidé tak zbytečně přicházejí i o velké částky. Pokud někdo na jakémkoliv exekučním příkaze objeví slovo ,rozhodce’ nebo ,rozhodčí nález’, existuje šance, že takovou exekuci bude možné zastavit. Lidé také mohou využít našich stránek www.exekutormasmulu.cz, kde exekuce zdarma vyhodnocujeme,“ dodal Tomáš Pospíšil.


Zjistit, zda má člověk exekuci nařízenu podle neplatného rozhodčího nálezu, pomáhají lidem i v ostravské Poradně při finanční tísni. Podle vedoucí této poradny Zdeňky Svobodové je ideální, pokud má člověk k dispozici exekuční příkaz (či usnesení o nařízení exekuce) a původní úvěrovou smlouvu. „Pokud nic z toho nemá, tak jej samozřejmě navedeme na způsob, jak je získat. Nestává se však často, že by za námi přišel klient právě kvůli tomuto problému. Většinou jej objevíme sami, když řešíme s klientem něco jiného,“ uvedla Zdeňka Svobodová.

Ilustrační foto
Nejvíc dlužníků má Moravskoslezský kraj. Přibývá zadlužených důchodců