Kolem 16:30 se barel WTI s dodáním v březnu prodával na komoditní burze v New Yorku za zhruba 73,80 USD. Proti předchozímu závěru to byl nárůst o 1,2 procenta. V průběhu dne cena vystoupila až na 73,92 USD. Podobně barel severomořské ropy Brent zdražil na zhruba 72,30 USD.

Co ukázal index?

Na ceny zpočátku nepříznivě působily obavy o výhled globální ekonomiky a předpoklad, že poptávka po ropě bude slabší, než se předpokládalo. Později ale čerstvá statistika ukázala, že americký průmysl v lednu rostl výrazně rychleji, než činily odhady analytiků. Ukázal to index nákupních manažerů, který vzrostl z 54,9 na 58,4 bodu.

Silný růst průmyslu nepodpořil jen ceny ropy, ale i další komodity, včetně například zlata. Růst jeho ceny podle analytiků souvisí s obavami z růstu inflace. Investory nejdříve ovlivňovaly také ekonomické indikátory v Číně, které naznačují, že Peking patrně sáhne k dalšímu zpřísnění měnové politiky. Cena ropy se v průběhu ledna snížila o více než osm procent, z části kvůli tomu, že statistika v USA ukazuje na vysoké zásoby ropy, a z části kvůli vytrvalému růstu kurzu dolaru. Ten se zvyšoval mimo jiné v reakci na problémy některých menších zemí eurozóny, především Řecka.