Důvodem jsou rostoucí ceny americké ropy, která se ve středu dostala na nový rekord, když se obchodovala na hranici 101,32dolarů za barel. Při takové ceně ropa atakuje historické maximum 101,70dolarů za barel, které se obchodovalo vroce 1980.

Rostoucí cenu ovlivnily zejména obavy trhu, že ropný kartel OPEC, který ovládá většinu světových zásob ropy, nezvýší těžbu. Podle monitoringu společnosti CCS se nyní vČesku prodává benzin Natural 95za průměrnou cenu 30,30korun, analytici však odhadují, že do několika málo dnů by se jeho cena měla zvýšit zhruba okorunu. „Při ceně ropy nad 100dolarů za barel odhadujeme cenu Naturalu mezi 31,10až 31,30korun za litr,“ řekl Deníku ekonom společnosti Patria David Marek.

Kromě rostoucích cen benzinu utuzemských čerpacích stanic roste icena nafty, která se aktuálně pohybuje na úrovni 31korun a ve středu dokonce vyskočila až khranici 33korun za litr. Podle ekonomů se nedá očekávat, že by cena ropy na světových trzích vprůběhu letošního roku výrazně klesala. Na dražší pohonné hmoty si tak Češi budou muset zvyknout.

„Zatím nám vysoké ceny ropy pomáhala vyrovnávat silná koruna, která neustále posilovala. Podle našich odhadů však koruna dále posilovat nebude a naopak bude vprůběhu roku mírně posilovat dolar,“ odhadla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtářová. Rostoucí cena ropy ale nebude mít dopad jen na pohonné hmoty, na ropu jsou totiž navázány idalší energie. „Pokud poroste ropa, se zpožděním na to budou reagovat ceny zemního plynu a následně uhlí a elektřiny,“ zdůraznil Marek„

Zvláště uceny plynu pro české domácnosti bude záležet, jak se zachová Energetický regulační úřad, který doposud možné dopady uhlazoval. Pokud však bude cena ropy dlouhodobě vysoká, plyn bude letos určitě dražší,“ dodala Šichtářová. Okolik přesně by se další energie měly zvednout, ekonomové zatím nechtějí předpovídat.