V bance, kterou řídíte, dochází v současnosti k velkým změnám, možná k největším od vzniku této instituce v roce 1992. Co je podstatou?

Banka, stejně jako jakákoliv jiná instituce, prochází vývojem. Letos oslavíme 25 let existence na trhu, a pokud chceme držet trend, který vychází z potřeb našich klientů, tj. zejména malých a středních podnikatelů, pokud máme reflektovat potřeby našeho akcionáře, tedy státu, a v neposlední řadě reagovat na vývoj našeho sektoru definovaný Evropskou komisí, tak jsou tyto změny nezbytným krokem. V minulém roce došlo ke generační obměně na vedoucích místech, banka má nové představenstvo, došlo ke změnám v rozhodovacích pravomocích kontrolních orgánů apod. Nyní se zabýváme transformací banky. Tento úkol vyplývá z říjnového usnesení vlády. Na konci by mělo dojít k přerodu v českou obdobu Evropské investiční banky.

A to znamená?

Tato instituce pak bude nabízet programy a produkty v těch oblastech, kde dochází k tržnímu selhání, kde se běžné banky nezapojují nebo vnímají investice do těchto oblastí jako rizikové – jde například o financování začínajících podnikatelů, podnikatelů zaměstnávajících postižené lidi nebo financování projektů z oblasti vědy a výzkumu. Což však na druhou stranu neznamená, že budeme bezmyšlenkovitě investovat do oblastí, kde nevidíme pomyslné světlo na konci tunelu. Stále musíme mít na paměti, že jsme bankou a jako banka se musíme chovat a postupovat podle přísných pravidel, které určuje Česká národní banka.

Změníte i název? Pravdou je, že není nejjednodušší…

Ano, změníme, nově bychom se měli jmenovat Národní rozvojová banka. Banky tohoto druhu už existují – nebo se zakládají – i v jiných státech Evropské unie. Společným jmenovatelem těchto finančních institucí je, že i když pracují na principu obezřetného řízení, tak neusilují o vytváření zisku. Cílem je efektivnější využívání veřejných zdrojů. Transformační projekt předložíme do 30. června 2017.

Jste bankou v stoprocentním vlastnictví České republiky a služby poskytujete jak podnikatelům, tak občanům. Rozdělme si tuto problematiku. Proč by k vám měl přijít podnikatel, který jinak využívá komerčních služeb libovolné jiné banky?

Zde je vysoce důležité vnímat charakter naší banky. My nejsme běžnou komerční bankou, u nás lidé nebo podnikatelé nedostanou platební kartu, ani si u nás neuloží peníze. Naše role tkví v tom, že nastupujeme tam, kde trh selhává nebo kde potřebuje pomoct. Za námi nejde ten, kdo může jít do běžné banky, takové produkty nemáme v nabídce, protože jinak bychom byly přímými konkurenty komerčních bank a to nejsme a nebudeme. Přijde k nám tedy například takový podnikatel, který potřebuje koupit nový výrobní stroj, ale nemá dost peněz k zajištění komerčního úvěru. Naše banka mu poskytne potřebnou záruku, což podnikateli umožní rozvinout jeho činnost.

Poměrně velkým připravovaným projektem je program Energ. Už název napovídá, oč jde, ale přece jen, můžete v kostce vysvětlit jeho smysl?

Půjde o podporu projektů realizovaných na území města Prahy a zaměřených na úspory energie. Žádat o podporu ve formě zvýhodněného úvěru v kombinaci s finančním příspěvkem na vypracování energetického posudku bude moci podat malý nebo střední podnikatel. Je předpoklad, že úvěr bude poskytnut až do výše 70 procent jako bezúročný, s délkou splatnosti do deseti let. V případě, že příjemce úvěru po realizaci projektu uspoří alespoň pět procent energie oproti výchozímu stavu, dostane sedmiprocentní bonus určený na další rozvoj podnikání, což je dle mého názoru zajímavý motivační prvek.

A časové předpoklady?

Společně s kolegy z ministerstva průmyslu a obchodu předpokládáme spuštění v tomto pololetí.

Jiným programem z této oblasti je podpora podnikání na venkově, připravovaná ve spolupráci s ministerstvem zemědělství.

Informace k tomuto programu bude teprve předložena vládě, a to zřejmě během nejbližších dvou měsíců. Mělo by jít o podporu drobných a malých podnikatelů na venkově, zejména v hospodářsky slabších oblastech, formou zvýhodněných úvěrů, které by mohla poskytovat naše banka. Zdůrazňuji, že by mělo jít o nezemědělské podnikání.

Nově spolupracujete s Evropskou investiční bankou se sídlem v Lucembursku. Kdo z vašich zákazníků bude mít užitek z této spolupráce?

Evropská investiční banka společně s Evropským investičním fondem, jehož jsme se aktuálně stali akcionářem, hrají klíčovou roli v investičním plánu pro Evropu, který je spíše znám pod názvem Junckerův balíček. Tyto dvě instituce disponují celou řadou programů a nástrojů, které mohou jednotlivé běžné banky a banky našeho typu využívat k různým druhům podpory. Jsme zapojeni například do programu COSME, v jehož rámci se poskytují záruky za komerční úvěry pro malé podnikatele. Plánujeme do konce příštího roku podpořit jejich úvěry v souhrnné výši patnáct miliard korun, což vystačí asi na pět tisíc projektů.

Zdá se, že se ledy pohnuly i v otázce novo- či mladomanželských půjček, Mnozí občané si budou obdobu pamatovat ještě z období před rokem 1989, kdy šlo právem o velice oblíbený nástroj podpory státu rodinám. V jakém stavu je příprava tohoto programu?

Uvedená myšlenka se objevila v koncepci rodinné politiky, kterou vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle mých informací je materiál nyní v připomínkovém řízení. Vše záleží na prioritách vlády. Každopádně, naše banka je připravena tento program spravovat. V principu to znamená, že když bude koncepce schválena a dojde na realizaci, žadatelé o půjčku budou chodit k nám.

Pamatuje se v koncepci třeba i na progresivní snižování úroků při narození dítěte?

Pro mnoho párů je v současnosti prioritou mít stabilní zaměstnání a vlastní bydlení, a až posléze se rozhodují založit si vlastní rodinu. Jako státní banka proto podporujeme myšlenku poskytovat mladým lidem spotřební půjčky za úroky mnohem nižší, než jsou tržní tak, aby toto zásadní rozhodnutí mohli učinit co nejdříve. Zároveň koncepce předpokládá, že při stanovení výše úroku – a výše pozdějších splátek – by mohl být zohledněn počet narozených dětí ve smyslu čím více dětí, tím nižší úrok. Ale jak říkám, nepředbíhejme, o skutečné podobě tohoto programu rozhodne až diskuse všech zainteresovaných státních orgánů.

Měli byste na splnění nejen tohoto úkolu dost organizačních sil?

Bez jakýchkoli pochyb. Centrála banky je v Praze, dále pak máme pobočky v Ostravě, Brně, Hradci Králové a Plzni a regionální zastoupení v Českých Budějovicích. Kromě toho spolupracujeme se sítí komerčních bank. A veřejnost si už vyzkoušela kvalitu našich služeb například při čerpání dotací na bytové účely v minulých letech, které šly přes nás.

S jakými čísly pracuje v letošním roce?

Počítáme s tím, že objem poskytnutých záruk se přiblíží hranici deseti miliard korun.

Příklady úspěšných záruk a úvěrů poskytnutých ČMZRB

  • Společnost Bushman, výrobce oblečení pro sport a volný čas, získala od banky záruku k úvěru, díky němuž koupila pozemek u Čerčan u Prahy a vystavěla na něm své sídlo a provozovnu. Nyní má možnost areál rozšiřovat a přizpůsobovat dalším potřebám.
  • Společnost H&P Plast, výrobce výrobků z plastů, získala záruku za investiční úvěr na pořízení vstřikovacího lisu. Kdyby záruku nedostala, musela by si vybrat jinou formu ručení, která by nebyla v dostatečné míře operativní a byla by dražší.
  • Vinařství Pfeffer Rakvice obdrželo záruku za úvěr na odkoupení původně pronajatého areálu, což v budoucnu umožní výstavbu nové haly s moderní technologií.
  • Společnost Biomac, přední evropský výrobce dřevěných briket se sídlem v Uničově, využila pomoc banky několikrát. Získala například úvěr na výstavbu administrativní budovy, prodejny a skladu, ale také záruky k provozním úvěrům na pořízení zásob a investičním úvěrům na pořízení nové technologie.

Vizitka

Jiří Jirásek se narodil v Chrudimi v roce 1967. Absolvoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze. Vzdělání si později rozšířil postgraduálním studiem ve Velké Británii a USA. V Českomoravské záruční a rozvojové banky pracuje od roce 1995. 1. ledna 2016 se stal předsedou jejího představenstva a generálním ředitelem. Je ženatý a má dvě děti.