I ta optimističtější varianta ale představuje výrazné zhoršení ve srovnání s prosincovou prognózou banky, podle které měla ruská ekonomika letos dosáhnout růstu o 2,2 procenta.

Oficiální odhad ruského ministerstva hospodářského rozvoje pro letošní rok stále počítá s růstem o 2,5 procenta. Někteří vysocí představitelé ministerstva již ale podle agentury Reuters naznačili, že ruská ekonomika se potýká s negativními dopady ukrajinské krize.

Náměstek ruského ministra hospodářského rozvoje Andrej Klepač v pondělí řekl, že ministerstvo v prvním čtvrtletí počítá se stagnací ekonomiky. Jeho kolega Sergej Beljakov již minulý týden připustil, že ruská ekonomika vykazuje jasné známky krize.

Sankce

Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a pohrozily i možnými hospodářskými sankcemi vůči Rusku.

„Růst politického napětí by mohl prohloubit nejistotu kolem hospodářských sankcí a způsobit další pokles důvěry a investiční aktivity," uvedla Světová banka. Předpověděla také, že kurz ruského rublu zůstane rozkolísaný, což bude nutit ruskou centrální banku k dalším opatřením na jeho podporu. Devizové intervence by podle Světové banky mohly v prvním čtvrtletí dosáhnout téměř 39 miliard dolarů (775 miliard Kč).

Odliv kapitálu

Další tlak na rubl by mohl způsobit rovněž odliv kapitálu ze země. SB v tom horším z obou scénářů odhaduje, že jeho objem by v tomto roce mohl dosáhnout 150 miliard dolarů. Bylo by to více než odliv kapitálu v roce 2008 během globální finanční krize. Investoři tehdy z Ruska přesunuli asi 120 miliard dolarů. Ekonomický poradce Kremlu Andrej Bělousov však dnes uvedl, že v tomto roce by odliv mohl dosáhnout 100 miliard dolarů.

Tempo růstu ruské ekonomiky již loni prudce zpomalilo a dosáhlo 1,3 procenta, ve srovnání s růstem o 3,4 procenta v předchozím roce. „Ruská ekonomika měla potíže již před nárůstem politického napětí kolem Ukrajiny," upozornil nedávno hlavní ruský ekonom banky HSBC Alexandr Morozov.

Ruský rubl nedávno zpevnil, vůči dolaru ale od začátku roku nadále ztrácí sedm procent, ukazují údaje Reuters. Nedávná data ruského ministerstva hospodářství pak naznačila, že za první tři měsíce roku odteklo z Ruska až 70 miliard dolarů, o sedm miliard více než za celý minulý rok. Ruští činitelé ale trvají na tom, že nebudou zavádět kapitálové kontroly, aby tento únik zastavili, napsala agentura AP.