Na počátku února, na posledním měnovém zasedání, ČNB zopakovala, že jako pravděpodobný konec režimu intervencí vidí polovinu 2017. Tehdy také zopakovala tzv. tvrdý závazek, že neukončí intervence dříve než ve 2. čtvrtletí 2017.

"Počínaje příštím měsícem je možné opuštění kurzového závazku na jakémkoliv jednání bankovní rady. Výsledek rozhodnutí zveřejníme bezprostředně, tedy v řádu desítek minut," uvedl Rusnok.

Přečtěte si: Ivanka Trumpová bude oficiálně pracovat pro Bílý dům. Zadarmo

Dnes rada podle Rusnoka nerozhodovala o ukončení kurzového závazku a ani o takovém kroku nehlasovala.

"Nicméně jsme diskutovali řadu okolností včetně časování," uvedl guvernér.

Nenechte si ujít: Hollande o brexitu: Nejprve řešme odchod, pak až budoucí vztahy

Rusnok dále uvedl, že pro návrat do standardního režimu měnové politiky, tedy pro konec intervencí, je klíčové následné udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle ČNB. Rizika aktuální prognózy ČNB ohledně vývoje inflace vyznívají podle Rusnoka po zbytek letošního roku proinflačně, tedy ve prospěch růstu cen.

Na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2018, ovšem vyznění nově dostupných informací je smíšené. Za rok totiž podle guvernéra odezní v inflaci letošní jednorázové vlivy, které zvýšily inflaci nad dvě procenta. Jde například o vliv EET nebo aktuální růst cen potravin. Meziroční inflace se v posledních měsících dostala nad dvě procenta, v únoru dokonce na 2,5 procenta.

Čtěte také:

Intervence dál pokračují, rozhodla ČNB
Zeman naznačil, že intervence ČNB ustanou ve druhém kvartále letošního roku
ČNB se dál zbavuje zlata, jiné centrální banky ho naopak nakupují