Počet ruských turistů, kteří míří do zahraničí na dovolenou, přitom letos naopak roste. "Rusové nepřestali cestovat, pouze jezdí jinam. Příjezdy do Itálie či Španělska rostou o 40 procent," dodal Sivek. ČR je nyní na 13. místě nejpopulárnějších destinací pro Rusy.

Podle cestovních kanceláří je jedním z důvodů fakt, že vydání víz do ČR trvá příliš dlouho a jejich cena je vysoká. "Do Řecka je možné (pro Rusy) sehnat vízum za dva až tři dny, stejně tak do Španělska, kde se navíc vydávají multivíza. U nás za tu dobu dostanete pouze expresní vízum, což stojí navíc spoustu peněz," uvedl Sivek.

Zavedení biometrických víz

Hoteliéři se však obávají hlavně zavedení biometrických víz v dubnu příštího roku, které mohou řadu Rusů od cest do ČR odradit. "Ty víza již nemohou vyřizovat cestovní kanceláře, musí si každý pro to vízum osobně dojet. Při vzdálenostech, které v Rusku jsou, se dá zapomenout na last minute zájezdy, což je segment na který je ruská klientela zatížená," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Podle ředitele pražského hotelu Olympik Vlastimila Šose klesl počet turistů z Ukrajiny dokonce o 80 procent, Rusů přijíždí o 30 procent méně. Hotel se snaží výpadek nahradit turisty z Asie.

"Pokles zájmu ruské klientely je, ale nahrazuje je klientela jiná, jezdí více Němců a hostů z jiných rusky mluvících zemí, Ázerbájdžánu a dalších zemí z této oblasti," řekla vedoucí obchodního a marketingového oddělení karlovarského hotelu Pupp Jitka Markusová.

Hoteliéři se v posledních měsících setkávají s tím, že oproti minulosti, kdy si ruští klienti pobyty v Karlových Varech objednávali měsíce dopředu, si nyní rezervují pobyty s kratším předstihem, v řádech i týdnů.

Pokles zaznamenali i na letišti

Velká většina hostů z Ruska a rusky mluvících zemí přilétá do Karlových Varů přes Letiště Karlovy Vary. I tam letos zaznamenali pokles zájmu ruských hostů. „V období leden až květen letošního roku to bylo o 8,5 procenta méně. Podle našich odhadů většina z toho je ovlivněna situací na Ukrajině," řekl mluvčí karlovarského letiště Radek Zábranský.

Pardubické letiště letos zaznamenalo asi pětiprocentní úbytek ruských pasažérů. Vzdušný přístav loni odbavil téměř 185.000 cestu­jících, přičemž asi 105.000 pocházelo z Ruska. Podle obchodního ředitele společnosti East Bohemian Airport Michala Červinky není propad tak značný, jak by se vzhledem k poklesu hodnoty rublu dalo očekávat. Navíc věří, že výkyv je dočasný.

Podle aktuálního průzkumu společnosti Mag Consulting mezi ruskými cestovními kancelářemi letos přijede do ČR o 150.000 turistů z Ruska méně, což představuje pokles o pětinu. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu klesl v březnu počet příjezdů Rusů o tři procenta.

Turisté z Ukrajiny

"Ještě výraznější pokles lze očekávat u příjezdů turistů z Ukrajiny, kterých v letošním roce přijede přibližně o 100.000 méně, tj. o 70 procent," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Loni jich přijelo do ČR 144.400.

"Tento velmi znatelný výpadek v počtech přijíždějících turistů se podařilo v první třetině tohoto roku nahradit turisty z ostatních států, kdy se ubytovalo téměř o čtyři procenta více zahraničních turistů meziročně," dodal Beránek. Podle něj se ve zbytku roku tento trend neudrží, počet ubytovaných hostů bude stagnovat a počet přenocování klesne. Do Česka přijelo loni rekordních 7,3 milionu zahraničních turistů.