Velmi dobrou kvalitu ryb hlásí po posledních kontrolních odlovech Klatovské rybářství, které 1. října zahájí podzimní výlovy velkých rybníků v Plzeňském kraji. Rybáři budou lovit každý den až do poloviny listopadu. Letos největší, osmašedesátihektarový rybník Myslív, bude 1. listopadu, dále firma vyloví stejně velký Hnačov, oba na Klatovsku. Čtyři firemní střediska by měla ve 150 rybnících odlovit stejně jako loni zhruba 600 tun ryb, z toho 550 tun kaprů, řekl ředitel Václav Voráček. Stejně jako loni plánuje podnik se 450 rybníky letošní produkci 1100 tun ryb, z toho 800 tun kaprů.

Přesné plány výlovů budou hotové po 10. září. K ceně vánočních kaprů, kteří se začnou prodávat od poloviny prosince, se Voráček odmítl vyjádřit, firma zatím prodává za loňské ceny. "Všechny firmy teď dělají odhady, kolik se sloví. Samozřejmě máme zvýšené náklady na vstupy, tedy krmení, energie a pohonné hmoty, a nevíme, jak se bude vyvíjet kurz eura," uvedl. Cena pro vánoční trh bude známá až koncem výlovů. Loni obchodníci v regionu prodávali živé kapry od 90 po 110 Kč/kg.

"Všechny kontrolní odlovy potvrdily velmi dobrý zdravotní stav ryb, které jsou čisté bez parazitů a kvalitativně v pořádku. Přírůstky jsou průměrné, což zavinilo relativně chladné léto, které je hlavním vegetačním obdobím," řekl Voráček. Druhá největší rybářská firma v Česku bude mít pro zákazníky na vánoční trh připravené veškeré hmotnostní spektrum ryb v dostatečném množství. Z podzimních výlovů vyveze téměř polovinu produkce a zhruba pětinu zpracuje ve svém provozu v Tajanově. "Vždy je pro nás prioritou předvánoční prodej v Česku, takže sorty těch silných ryb v I. kategorii a výběrových bude dost," dodal.

O ryby je větší zájem

Podle Voráčka cítí rybáři po letech stagnace mírný nárůst spotřeby sladkovodních ryb v Česku. "Určitě zafungovala mediální kampaň podporovaná penězi ministerstva zemědělství a EU a dále je to dáno větší nabídkou ryb v obchodech i restauracích," dodal.

Rybáři zahájí výlovy menších rybníků, zejména kaprů pro německé odběratele, kteří chtějí mladší rybu o váze 1,1 až 1,6 kilogramu. S největšími rybníky začnou v polovině října, kdy budou měsíc lovit až tříkilogramové kapry pro vnitřní trh.

Z podzimních výlovů bude tvořit 80 procent kapr, zbytek tolstolobik, amur, lín, štika a sumec. Z vedlejších ryb je žádaný amur a uzené výrobky z tolstolobika. Ze svých dvou farem chce firma letos prodat jako loni 150 tun lososovitých ryb - pstruha a sivena. Zájem Čechů o ně roste, nově také o siveny, kteří dříve šli do Německa.

Jarní a letní odlovy sítí v 80 rybnících zajistily firmě 120 tun ryb. Jejich kvalita je i po tužší zimě solidní. Letos byl v ČR na Velikonoce o ryby mírně vyšší zájem než v minulých letech.