Zatímco v roce 2011 byla průměrná sleva na školní potřeby 30 procent a loni 31 procent, letos dosahuje 35 procent. Ukázala to analýza letáků obchodních řetězců, který provedla společnost Česká distribuční.

„Základní výbava pro prvňáka letos vyjde zhruba na 4000 korun. Pokud lidé využijí nabízených slev, mohou ji pořídit až o 40 procent levněji a ušetřit tak téměř 1500 korun," uvedla obchodní ředitelka České distribuční Michala Malčikovová. V akcích se objevují školní batohy, psací potřeby, sešity, penály, přezůvky nebo třeba kalkulačky.

„Zkušenosti z loňska ukazují, že koncem srpna přijde další vlna akcí s výraznějšími slevami, i když výběr nemusí být tak velký," dodal Martin Kadlčík z Kupi.cz. Výprodeje, v nichž se obchody začnou školních potřeb ve větším zbavovat ze skladů, přijdou na přelomu srpna a září.

Obchody Albert nabízejí od poloviny srpna až 50procentní slevy na školní potřeby a pomůcky. „Letos také očekáváme velký zájem o položky s designem Šmoulů," uvedla mluvčí řetězce Judita Urbánková.

V internetových obchodech vrcholí prodeje školních potřeb v tomto týdnu. „Mezi nejprodávanější produkty patří školní potřeby s licenčními motivy, jako je Spiderman, Barbie a Hello Kitty," uvedla mluvčí e-shopu Mall.cz Michala Gregorová. Jejich prodej je vyšší i přesto, že jsou dražší. „Zatímco obyčejný batoh vyjde na 800 až 1000 korun, ten s populárním motivem vyjde na 1300 až 1500 korun," dodala Gregorová.

Ceny většiny školních potřeb se na internetu oproti loňsku nezměnily. Například školní penál stojí v průměru 229 korun. Vzrostla pouze průměrná cena školních batohů, a to o 14 procent na 1026 korun, vyplývá z údajů srovnávače cen Heureka.cz.

Tesco nabízí slevy na školní potřeby od 15 do 55 procent. Ve druhé polovině prázdnin a začátkem školního roku obsahuje každý pátý nákupní košík v prodejnách řetězce v průměru šest školních potřeb. „Kompletní výbavu pro prvňáčka lze pořídit od 1000 korun," uvedl Anton Čižmárik z Teska.

Na školní pomůcky nabízí řetězec Interspar slevy v rozmezí 20 až 60 procent. První slevové akce odstartoval i Globus. „S blížícím se startem školního roku budeme nabízet část sortimentu s ještě atraktivnějšími cenami. Slevy se budou pohybovat v řádech desítek procent," potvrdila mluvčí obchodů Pavla Hobíková.

„Pozorujeme posun nákupů školních potřeb směrem k začátku školního roku. Dříve rodiče sháněli vybavení již od června, hlavně proto, že především speciální produkty byly hůře dostupné, v současné době ale jednoznačně vede srpen," uvedl Michal Vacík z internetového obchodu Penshop.cz.

Stále oblíbenější jsou mezi školáky speciální svačinové boxy a hliníkové či plastové láhve s motivy oblíbených pohádkových motivů. Při používání boxů už není potřeba svačinu balit do igelitových sáčků, fólie či alobalu. Starší školáci dostávají první notebooky a tablety. Holčičky touží hlavně po motivech princezen, kočičky Hello Kity, myšky Minnie a víly Zvonilky.

Rodiče se začínají opět více přiklánět ke školním aktovkám, přičemž dbají na jejich celkovou funkčnost. „Zajímají se také, zda má aktovka anatomicky tvarovaná záda, bezpečnostní prvky a jaká je její hmotnost," dodala Hobíková.