Provozní zisk Samsungu v období od dubna do června dosáhl také rekordní hodnoty, když vzrostl o 48 procent na 9,53 bilionu wonů.

Tržby Samsungu se zvýšily o více než pětinu. Zisky v divizi mobilních telefonů, která je pro firmu největším zdrojem příjmů, stouply meziročně o 52 procent na téměř 6,3 bilionu wonů. Ve srovnání s prvním kvartálem to je ale pokles o 3,5 procenta.

Čistý zisk, i když byl rekordní, v průzkumu společnosti FactSet zaostal za odhady analytiků. Ti čekali zisk 7,96 bilionu wonů.

Nejnovější čtvrtletní výsledky podle agentury AP naznačují, že strmý růst zisku, který táhl prodej chytrých telefonů Samsung Galaxy, se možná zpomaluje. V zemích s rozvinutými ekonomikami se chytré telefony staly záležitostí hlavního proudu, zdrojem růstu tak pro Samsung nyní zůstávají rozvíjející se ekonomiky. Zákazníci na tamních trzích ale chtějí především levnější telefony, s nimiž jsou spojeny nižší ziskové marže.

Samsung uvedl, že trh s chytrými telefony může v tomto čtvrtletí růst pomalejším tempem. Společnost má ale dál v úmyslu zvýšit objem dodávek.

Výzkumná organizace Strategy Analytics uvedla, že Samsung ve druhém čtvrtletí prodal 76 milionů chytrých telefonů a na světovém trhu má podíl 33,1 procenta. Jihokorejská firma také prý zvýšila náskok před americkou společností Apple, jejíž podíl se po prodeji 31,2 milionů iPhonů snížil na 13,6 procenta.

Samsung se podle stejné společnosti také stal nejziskovějším výrobcem chytrých telefonů na světě. Zatímco u Applu analytici odhadli provozní zisk z prodeje iPhonů za druhé čtvrtletí na 4,6 miliardy dolarů, Samsung podle odhadu Strategy Analytics vytvořil ve stejném období provozní zisk o 600 milionů dolarů vyšší.

Celkově se dodávky chytrých telefonů na celém světě ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 47 procent na 229,6 milionu kusů.