Prezentaci hodinek Samsung uspořádal první novinářský den nejvýznamnějšího evropského veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA v Berlíně. Samsung tím předstihl svého hlavního rivala, americký Apple, který podobný přístroj podle zpráv médií plánuje také, stejně jako další gigant Google. Samsung začne prodávat své hodinky ve většině zemí světa 25. září a stát budou od 299 dolarů (5830 Kč).

Galaxy Gear fungují jako doplněk ke smartphonům Samsung Galaxy tím, že diskrétně upozorňují uživatele na příchozí hovory a zprávy. Upozornění se zobrazují na displeji o úhlopříčce 1,63 palce (4,1 centimetru). Přístroj založený na softwaru Android má zabudován i jednoduchý fotoaparát s rozlišením 1,9 megapixelu a umožní nositeli hovořit, zobrazovat došlé zprávy, nahrávat videozáznamy a fotografovat, to vše s telefonem ponechaným v kapse.

Až 70 aplikací

Galaxy Gear umožní i základní práci se sociálními médii a různými aplikacemi. S telefony Samsung Note bude propojený technologií Bluetooth a pracovat bude moci s až 70 aplikacemi, včetně například základních sportovních aplikací jako krokoměru. Životnost baterie, což je pro většinu podobných zařízení klíčový problém, se dostala nad 27 hodin normálního užívání, uvedl Samsung.

Na trhu jsou již nyní dostupné různé typy „chytrých" hodinek od menších výrobců, zájem spotřebitelů o takové produkty je ale zatím omezený. Loni se jich prodalo asi 330.000 kusů. Podle odhadů poradenské společnosti Canalys má ale příští rok prodej díky nástupu velkých hráčů stoupnout na více než pět milionů kusů.

Samsung doufá, že nový přístroj posílí atraktivnost jeho telefonů řady Galaxy, které jsou už teď jedničkami na světovém trhu smartphonů. Nový produkt má také ukázat, že Jihokorejci už nejsou jen rychlými imitátory Applu, za což s nimi americký konkurent vede právní spory.