„Taková nabídka se nikdy neobjevila a ani nebyla zvažována, protože bezhotovostní úhrada vkladů za sázkové hry a loterie prostřednictvím elektronických platebních či jiných karet není v síti terminálů Sazka možná,“ napsal v prohlášení Zikmund. Podle něj Sazka už několik let zajišťuje například pro mobilní operátory některé neloterní služby, jako jsou platby za služby a produkty. Podobné služby by se týkaly také opencard.

Opoziční zastupitelé

Podle Zikmunda má Sazka v Praze zhruba 700 prodejních míst a dalších 1500 ve Středočeském kraji. Držitelé opencard by Sazce zřejmě platili manipulační poplatek. Kolik by mohl činit, ale Sazka nezveřejnila. Kvůli spekulacím o využití opencard k sázení se ozvali pražští opoziční zastupitelé. „Na jedné straně zastupitelstvo bojuje proti hazardu na území Prahy a na druhé by umožnilo prostřednictvím karty opencard zúčastňovat se hazardních her,“ uvedl zastupitel Karel Březina (ČSSD).

Zástupci hlavního města se k nabídce zatím nechtěli vyjadřovat. Podle některých médií Sazce vzkázali, že jednat budou až po ukončení všech auditů opencard.

Kritizovaný pražský projekt opencard už zkoumaly tři prověrky. První vyčíslila dosavadní náklady na 888 milionů korun, příjmy byly ale nulové. Auditoři také poukázali na řadu chyb při řízení projektu nebo na nevýhodné smlouvy, které město uzavřelo s hlavním dodavatelem karet, firmou Haguess. Některé závěry se ale liší, jeden posudek se domnívá, že Praha porušila zákon o veřejných zakázkách, druhý toto tvrzení vyvrací. Praha se v současnosti chce pokusit projekt zachránit, jedná například o vstupu bankovního partnera.