Prozatímní věřitelský výbor se sešel na svém prvním jednání v úterý po vyhlášení úpadu na Sazku a jeho stanovisko bylo dnes zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Výbor zároveň za svého předsedu zvolil advokáta Josefa Novotného, který zastupuje jednoho z věřitelů Sazky, společnost KKCG.

Výbor jednal o možnosti získání úvěru 2,5 miliardy Kč pro Sazku od firmy Gladiolus. Tu spoluvlastní společnosti Penta a E-Invest Martina Ulčáka. Úvěrem od společnosti Gladiolus chtěl předseda představenstva Sazky Aleš Hušák vyřešit finanční potíže Sazky a uspokojit pohledávky věřitelů.

„Vzhledem k tomu, že účelem smlouvy o úvěru mělo být odvrácení hrozícího úpadku a úvěrem získané finanční prostředky měly být použity k uhrazení pohledávek věřitelů včetně pohledávek vzniklých před zahájením insolvenčního řízení, přičemž v mezidobí od předložení žádosti soudu o schválení smlouvy o úvěru byl zjištěn úpadek dlužníka Sazka, a.s., nepřipadá podle prozatímního věřitelského výboru uzavření smlouvy o úvěru již v úvahu, neboť by to bylo v rozporu s insolvenčním zákonem,“ uvedl v usnesení z úterního výboru Novotný.

Prozatímní věřitelský výbor Sazky tvoří největší věřitelé firmy, a to společnost Moranda, firma Siderius, společnost KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna. Další jednání prozatímního věřitelského výboru se má uskutečnit ve středu 6. dubna.

K věřitelům se přidají i akcionáři Sazky

Mezi věřitele firmy se však chystají zařadit i akcionáři Sazky. Výše jejich pohledávek přitom může překročit miliardu korun, což by zhoršilo pozici dosud známých velkých věřitelů, jimiž jsou uchazeči o Sazku – Kellnerova PPF a Komárkova KKGC. Hned po úterním rozhodnutí soudu slíbil přihlásit pohledávky ČSTV jako majoritní akcionář, teď se k němu přidávají i menšinoví vlastníci, i když s jiným cílem.

Městský soud v Praze prohlásil na Sazku úpadek v úterý. Zároveň ustanovil insolvenčním správcem firmy Josefa Cupku a rozhodl o svolání schůze věřitelů na 26. května.

Způsob řešení úpadku soud nestanovil; má na to lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku, a to nejdříve po svolané schůzi věřitelů. V případě právnické osoby připadají v úvahu dvě možnosti řešení po vyhlášení úpadku – konkurz nebo reorganizace. Konkurz by nejspíše znamenal konec Sazky jako takové. Hovoří se spíše o možnosti, že soud povolí reorganizaci firmy. Společnost by tak dále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce.

Insolvenční návrh na Sazku jako první podal 17. ledna Radovan Vítek (nedávno své pohledávky postoupil skupině PPF), 4. března pak společnost KKCG Structured Finance podnikatele Karla Komárka. Poté 21. března podal na Sazku insolvenční návrh i místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek a v pátek se připojil generální ředitel a předseda představenstva Sazky Hušák. Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po splatnosti.

Čtěte také: Ječmínek: Obrovské dluhy měla Sazka řešit dřív